Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Claude La Colombière Kolos emléknapja február 15. Böjtelő hava

Jézus Szívének apostola

Paray-le-Monialban a jezsuita kolostor házfőnöke volt, Alacoque Szent Margit lelki vezetője. Szent Ignác lelkigyakorlatait követte.

Alacoque Szent Margit Mária már az első elmélkedést hallgatva megérezte, hogy ő az a pap, aki támogatója lesz a Jézus Szíve-tisztelet terjesztésében, majd kinyilatkoztatást is kapott erről. Colombière atya vezette be a Jézus Szíve ünnepét, ő volt az első, aki e napon fölajánlotta magát Jézus Szentséges Szívének. A város kézműveseiből és előkelőiből egyesületet alapított a tisztelet ápolására egy korábban protestáns vezetésű városban. Ő segített Alacoque Szent Margit Máriának abban, hogy önmagáról teljesen megfeledkezve elérje Isten tiszta szeretetét: „Soha ne felejtse el, hogy Isten mindent kér öntől, és ugyanakkor semmit sem kér.”

Mások mondták róla: „ méltósága és finomsága mindig megnyerte közönsége szívét és elméjét egyaránt. Istennel egyesült élete arcán és szavaiban is megmutatkozott. Állandóan imádkozott. ”

Szent Kolos arra késztette magát, hogy mind mélyebbre hatoljon Krisztus szívébe, és másokat is odavonzzon írásain és lelkivezetői tevékenységén keresztül. Később Angliában kapott küldetést: a yorki hercegnő, a későbbi királynő lelki vezetője lett. Prédikációi hatására sok előkelő nő ment Franciaországba, hogy szerzetes legyen. Megpróbálta Londonban is előkészíteni a kolostori életet, de feljelentették, és letartóztatták. A börtönben egészsége megromlott, végül visszatoloncolták. Visszatérve Paray-le-Monialba. Felkereste Alacoque Szent Margitot, aki rendszerint az első ima után tudta, hogy a beteg meggyógyul-e majd. Tudomására hozta, hogy nem fog meggyógyulni . Életét negyvenéves korában ajánlotta áldozatul.

https://jezsuita.hu/la-colombiere-szent-kolos-aldozopap/

http://lexikon.katolikus.hu/K/Kolos.html