Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Árpád-házi Szent Margit emléknapja - január 18.

„… magyar hazádért égő áldozat”

A tatárjárás idején IV. Béla király felesége, Laszkarisz Mária gyermeket várt. A legenda szerint megfogadták, hogy „hogy ha leányuk születik, engesztelő áldozatként apácának adják a maguk és az ország megmeneküléséért.” (Ford. Bellus Ibolya.) Kislányukat, Margitot valóban Domonkos-rendi apácának neveltették előbb Veszprémben, majd a Nyulak szigetén, melyet most Margit-szigetként ismerünk. Hiába kérte feleségül a cseh király, Margit hű maradt égi Jegyeséhez. Mélységes alázatban és vezeklésben élte életét. Sík Sándor így jellemzi versében: „…. magyar hazádért égő áldozat”. A források azonban szólnak Margit mosolyáról, sőt nevetéséről is.

Szent Prisca napján halt meg, vagyis január 18-án, a források elemzése alapján halála évét 1270-re teszik. Csak 1943-ban avatták szentté, a magyarság azonban már korábban is tisztelte.

1276-ban tanúkat hallgattak ki életéről és a közbenjárására történt csodákról. Ez a jegyzőkönyv értékes forrás arról is, mit tudtak a korabeli emberek saját életkorukról, hogyan viszonyultak gyermekeikhez. A nyúlszigeti apácakolostornak Békés megyei vonatkozásai is vannak: 1490-ben Dánfy András a nyúlszigeti kolostornak hagyományozta halála esetére Királyság nevű birtokát, mely akkor Békés megyében volt.

Egyházközségünkből származik Farkas Éva, Imelda nővér, a Domonkos-rendi szerzetesnő.

Halmágyi Miklós jegyzete

Lásd: https://mult-kor.hu/szent-margit-kortarsainak-vilagkepe... (a teljes cikk részlete)

Sírás, mosoly és nevetés a Szent Margitról szóló középkori forrásokban, Magyar Egyháztörténeti Vázlatok http://heh.hu/MEV_2016_1-4.szam.pdf

A Gyula Tv interjúja a Levéltári barangoló műsorsorozatának keretében Szent Margit Békés megyei vonatkozásairól:

https://www.youtube.com/watch?v=WL10DpXdtT8