Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Perpetua és Szent Felicitas emléknapja

március 7.- böjtmás hava

Szent Perpetua és Szent Felicitas két fiatal karthágói asszony a 2. századból, akik együtt szenvedtek vértanúságot. Perpetua fiatal patríciusfeleség volt, Felicitas pedig rabszolga. Együtt jártak hitoktatásra, hogy megkeresztelkedhessenek. Perpetua még szoptatta első gyermekét, Felicitas pedig épp várandós volt. Septimius Severus császár megtiltotta, hogy bárki keresztény legyen, így elfogták őket. A fiatal hitoktató, Saturus, két szabad ember és egy rabszolga, Saturnius, Secundulus és Revocatus is osztozott sorsukban. Történetüket Perpetua naplójából és a rómaiak jegyzőkönyvéből ismerjük.

Sem a családi kötelékek, sem a katonák zsarolásai és fenyegetései nem tántorították el őket: már a börtönben az első adandó alkalommal felvették a keresztséget. Perpetua „a sötétségtől borzadozva” világosságért imádkozott. Álmában egy létra jelent meg, alatta egy sárkány, melynek fejére Jézus nevében mint lépcsőfokra lépett, és egymás után kapaszkodtak fel az égbe, ahol örömmel fogadták őket. Felicitas azért imádkozott, hogy ő is társaival tarthasson, mivel olyan nőt, aki gyermeket vár, a rómaiak nem végeztek ki. Imája meghallgatást nyert: a börtönben megszületett a lánya, akit később egy testvér nevelt fel.

Először vadállatok elé vetették mindannyiukat, azok viszont nem ölték meg őket, így tőrrel végeztek velük. Mindvégig hűségesek maradtak hitükhöz.

Forrás.

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0307.html