Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Regény ökumenikus imahétre, járvány idején

Archibald Joseph Cronin: A mennyország kulcsa

Cronin, A mennyország kulcsa ( The Keys of the Kingdom) c. regényének hőse egy skót ember, aki katolikus pap lesz, és Kínában teljesít szolgálatot. A lendületes, izgalmas történet során különféle emberekkel találkozik: olyanokkal is, akik más vallásúak, más világnézetűek, mint ő, valahol mélyen mégis hasonlóképp gondolkodnak. Olyanokkal is találkozik, akik vele egy valláson vannak, mégis nagyon távol látszanak lenni egymástól. A Isten kegyelme azonban lehetőséget ad a távolság leküzdésére…

A regény emlékezetes része, amikor Kínában, a pestisjárvány idején a katolikus pap és a szabadgondolkodó orvos együtt teljesítenek szolgálatot. Az orvos megkérdi: "Mondd, a pokol rosszabb, mint ez?" A pap válasza: "A pokol ott kezdődik, ahol megszűnik a remény."

A regény másik, nagy hatású jelenetében a pap, a protestáns lelkész és felesége haramiák fogságába kerülnek. Váltságdíjat kérnek értük, hideg folyóba állítva kínozzák őket. A foglyok olyan vallásos dalt énekelnek, mely a felekezeti különbség ellenére is közös daluk, imádságuk. Az izgalmas, megható regényt helyenként humor fűszerezi.

E sorok írójának Bielek Gábor atya ajánlotta, sok évvel ezelőtt. Magyarul Bíró Sándor fordításában olvasható, a Szent István Társulat kiadásában.

Dr. Halmágyi Miklós könyvajánlója

 

A kép Patay László oltárképe a jaminai Jézus Szíve templomban.

A fényképet Felföldi-Molnár Mihály készítette.