Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Boldog Reichenaui Hermann - július 21

„... minden tagjában megbénult, már ami a külső embert illeti, lelkében viszont felülmúlta minden kortársát.”

1013. július 18-án született grófi családban. Tudós bencés szerzetes volt, aki hétéves korától a reichenaui kolostorban nevelkedett. Berno apát tanítványaként, szerteágazó tudományos képzettséggel rendelkezett mint történész, matematikus, csillagász, költő és muzsikus. Hirsaui Boldog Vilmoshoz hasonlóan zseniális gondolkodó és alkotó volt. Egyik fő műve világtörténelme, melyben Krisztus születésétől szerzője halálának évéig ír Európáról, és a magyarokról is szó esik. Összeállította az időszámítás szabályait. Költemény formában, változatos versformákban írt könyvecskét a nyolc főbűnről.(De octo vitiis principalibus – nyolcadik főbűnnek a hazugságot tartották.)

A zenében is kiemelkedő örökséget hagyott ránk: tőle származik az Alma Redemptoris Mater (Üdvözítőnk Édesanyja) és talán a Salve Regina (Mennyországnak királynéja) antifona, melynek utolsó sorát („O clemens, o pia, o dulcis Virgo Maria”) valószínűleg Clairvaux-i Szent Bernát hozzátoldása.Itt meghallgatható:

https://www.youtube.com/watch?v=RRm_sMhhTOI

https://www.youtube.com/watch?v=DvLxG2OhwKg

A zenetörténetbe belekerült a ,,hermanni betűhangjegyírás''. Órák, hangszerek és más szerkezetek készítésének is mestere volt. Folyamatosan tevékenykedett, megtalálta, amire született, és teljessé vált az élete. Elszigetelten élt, hordszékhez láncolva, mégis átlátta Európa eseményeit. Végtagjai teljesen bénák voltak, ülni csak meggörbülten tudott, nehezen beszélt, lassan, halkan, rossz artikulációval, hallgatói mégis rajongtak érte, színes élénkséggel és talpraesetten válaszolta meg kérdéseiket. Tiszta lelkű és életű volt, alázatos, szeretetre méltó és türelmes. „Mindenkinek mindenévé vált”, rendtársai, tanítványai szerették. 1054. szeptember 24-én halt meg, Rendtestvérét, Bertholdot kérte meg (1030 körül--1088), hogy halála után folytassa a munkát, amit elkezdett, az ő megemlékezései életrajzának fontos forrásai. Ő írta róla:

„... minden tagjában megbénult, már ami a külső embert illeti, lelkében viszont felülmúlta minden kortársát.”

Forrás:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0721-392.html

https://de.m.wikipedia.org/.../Datei:Veringenstadt...

A képen: Boldog Reichenaui Hermann tanítványai és tudóstársai körében