Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Mária Magdolna napja - július 22.

Nándorfehérvár, harangszó

Hunyadi János, Kapisztrán Szent János és társaik ezen a napon győzték le 1456-ban Nándorfehérvárnál az oszmán sereget.

III. Callixtus, 1456. június 29-én kiadott bullájában elrendelte, hogy a nona és vespers között, „ a három órai és az esti ima között… félórás időközönként háromszor harangozzanak minden egyes nap, ahogy az Angyali üdvözletre harangozni szokás, és akkor ki-ki az Úr imádságát azaz a Miatyánkot és az Angyali üdvözletet vagyis az Üdvözlégy Mária, kegyelemmel teljest háromszor mondja el.” (Ford. Érszegi Géza).

1500 aug. 9. VI. Sándor rendelete, Johannes Burchardus pápai szertartásmester naplója szerint:

„Ugyanezen a napon első ízben harangoztak délben a Város minden plébánia templomában a Miatyánk és az Üdvözlégy Mária elimádkozására a török ellen éppúgy, ahogy a boldog emlékezetű III. Calixtus pápa bevezette és szentséges urunk – ahogy értettem – parancsolta meg ezt a harangozást, amit az év minden egyes napján mindörökre meg kell tartani.” (Ford. Érszegi Géza.

Jean-François Millet, Angelus c. képén harangszóra munkát megszakító, imádkozó parasztpárt látunk. A háttérben, a templomtorony érezteti, hogy éppen harangoznak. Az Angelus - Úr angyala … - imádságot délben, de hét órakor is szokás imádkozni.

Az Úrangyala imádság (Angelus) :

https://katolikus.hu/dokumentumtar/3450

Déli harangszó. (Szerk.: Visy Zsolt, Budapest 2000. 198. 202.)

A kép: Jean-François Millet, Úrangyala imádság a mezőn