Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Patrik emléknapja - március 17. böjtmás hava

„Áldjon meg az Isten és szent Patrik!

Szent Patrik nem ír, hanem brit származású volt, a 4-5. század fordulóján élt. Története Confessiója (Vallomásai) alapján a leghitelesebb. Jómódú, vallásos családból származott. Tizenhat éves korában ír kalózok rabolták el: ennek köszöni megtérését, és későbbi a missziós tevékenységre való alkalmasságát. Rabszolgaként birkákat őrzött a szabad ég alatt, hűvös hajnalban imádkozott, de sosem hűlt meg, ahogy írja:,,a bennem lévő Lélek fölmelegített. '' Hat év telt el. Ekkor egy hangot követve a tengerig gyakorolt, és mivel értett a kutyákhoz, egy agarakat szállító hajós magával vitte. Hazatért szüleihez, egyházi pályára készült. Álmában egy ír férfi jelent meg, és kérlelte:”Jöjj hozzánk, és légy ismét köztünk!'' Az egyháztól is megerősítést várt. Végül Celesztin pápa őt küldte misszióba. Az írekre főként a hitelessége hatott: a hajdani fogoly visszatérve a rosszat jóval viszonozza. A megkereszteltektől gyökeres megtérést és szigorú rendet kívánt, melyre a heves vérmérsékletnek szüksége is van.

Ahogy a legenda szerint a Jézustól kapott bottal űzte el a szigetről a mérges kígyókat, úgy ültek el a Róma hatásától még tiszta ír földön a törzsi villongások. Szemléletesen tanított: a Szentháromságban a három személy isteni egységét egy háromlevelű lóherével magyarázta el, mely korábban is közkedvelt volt, így szimbólummá vált.

Magyar földön leginkább a Szent Patrik purgatóriuma néven ismert barlang vált legendássá, mely virrasztással járó lelkigyakorlatok színhelye volt. Több magyar zarándok lovag is járt itt: a Nagy Lajos seregében harcoló Krizsafán fia György , és a Zsigmond király idején élő Tar Lőrinc. Krizsafán fiának „számos kísértéssel kell szembenéznie, de ő ezzel a könyörgéssel veri vissza őket: «Uram, Jézus Krisztus, az élő Isten fia, könyörülj rajtam, bűnösön!»

Ezen a napon az ír férfiak kalapjukra zöld rekettyelevelet tűzve köszöntik egymást: „Áldjon meg az Isten és szent Patrik!"

Források:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0317.html

http://mek.oszk.hu/.../html/unnepiki0055/unnepiki0055.html

A kép: Boris Anrep mozaikja