Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Márton emléknapja - november 11. Szent András hava

„… amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.”

Savariaban, vagyis a mai Szombathelyen született a Kr. u. 4. században. Itáliában nőtt fel, és a Birodalom északi részén teljesített katonai szolgálatot. Még nem volt megkeresztelve, csupán hittanuló volt, mikor Ambianum (a mai Amiens) városánál véghezvitte híres jócselekedetét: egy koldusnak ajándékozta katonaköpenye felét. Katonatársai kinevették érte. Márton álmában azonban megjelent Krisztus, és azt a köpenyt viselte, amit Márton a koldusnak adott. A legenda felidézi az Evangélium tanítását: „… amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Máté, 25:40) Márton később kilépett a hadseregből, majd Tours püspökévé választották. A legenda szerint szerénységből nem akart püspök lenni, és libaólban rejtőzött el, a libák gágogása azonban nyomra vezette azokat, akik őt keresték, és püspökké tették Mártont.

Az ifjú Szent István Márton közbenjárását kérte, mikor a somogyi lázadók ellen vonult. A győzelem után adományokkal gazdagította a Szent Márton hegyén álló apátságot, melyet még apja, Géza fejedelem kezdett építeni. (Ez a pannonhalmi apátság).

Német területen szokás, hogy lampionokat készítenek Márton tiszteletére, és felvonulnak vele Szent Márton ünnepének előestéjén. Ahogy a dal mondja: „Ein Lichtermeer zu Martins Ehr!” (Fénytenger Márton tiszteletére) A dal a linkre kattintva meghallgatható.

https://www.youtube.com/watch?v=oixRjkUsV1g

Illusztráció: Simone Martini festménye, 14. sz.