Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Advent 3. vasárnapja: Örüljetek!

Ismert adventi ének kevéssé ismert szerzője – és a boszorkányüldözés kritikája

Ennek a vasárnapnak neve: Gaudete – vagyis Örüljetek! Pál apostolnak a filippiekhez írt levelére utal: „Örüljetek az Úrban szüntelenül! Újra csak azt mondom, örüljetek!....” (Fil 4: 4-6). A böjti időszakban megerősítést, bíztatást jelentenek ezek a szavak. Emlékezzünk ezen a napon egy kedves adventi ének eredetére.

Ismert adventi énekünk. Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő / Beteljesült már az idő… Kevesen tudják, hogy a magyar vers egy német dalszöveg megfelelője. (O Heiland, reiß die Himmel auf…) 1622-ben jelent meg. Szerzője egy elmélet szerint Friedrich Spee (1591–1635), akit az 1620-as években szenteltek pappá, a Jézus Társaság Tagja (jezsuita) volt. Sógornőjét, Annát boszorkányság vádjával végezték ki. Friedrich Spee 1631-ben név nélkül könyvet jelentetett meg, melyben kritikát fogalmazott meg a boszorkányüldözéssel és kínvallatással szemben.

A fent idézett adventi vers kottája 1666-ben jelent meg. A dallam itt is meghallgatható: https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:O_Heiland,_rei%C3%9F_die_Himmel_auf.mid A nálunk szokásos dallam nem sokban különbözik ettől.