Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

2020-09-20

Dobozi Szent Kereszt Felmagasztalása templom

A park legmagasabb pontján építtette fel gróf Wenckheim Dénes a környék ékszerdobozának nevezett neoromán stílusú Szent Kereszt kápolnát és a Wenckheim-kriptát.
Az építőmester a bécsi Nicolaus Schiedek volt. A kápolna és a Wenckheim-kripta 1902-ben készült el.
Alapkövét 1897 nyarán rakták le. A faragványok készen érkeztek, de a kripta külső díszeit és a templom külső köveit helyben faragták ki.
A téglákat a halastónál égették.
Az egyhajós félköríves szentélyzáródású templom eredetileg a grófi család kápolnájának épült.
Főhomlokzatának jobb oldali részén a homlokzat előtti torony található, a másik oldalon körív alaprajzúan ugrik elő a lépcsőfeljáró. A sekrestye a hajóhoz félkörívesen kapcsolódik.
Az épület tetőszerkezete vasbetonból készült, Magyarországon az elsők között itt alkalmazták ezt az építészeti technológiát. A rendkívüli szépségű mészkőtufából készült szószék bécsi mester munkája, egykor a világkiállítás nagydíját nyerte el.
A márványmozaik előképek Szent Dénest és Szent Frigyest ábrázolják.
Az oltár két oszlopának anyaga a különlegesen értékes egyiptomi márvány, melyet hatalmas, csiszolt féldrágakövek tesznek még díszesebbé.
A csodálatos főoltár fehér carrarai márványból készült, a feszület Fadrusz János alkotása. A keresztelőkút nyolcszögletű, tetejét nyolc, egymás kezét fogó kisgyermek díszíti, salzburgi vörös márványból készült.
A templom és a kripta kupolája egyaránt velencei aranymozaikból készült, és szenteket, bibliai jeleneteket ábrázolnak.

A kripta kör alaprajzú épület, középen található az oltár, és a kupola alatt két-két oldalon kápolnaszerűen kapcsolódnak a temetkezési helyek.
A kápolnát a Szent Kereszt felmagasztaltatása tiszteletére 1902. június 7-én szentelték fel.
Az 1978-as békési földrengéskor súlyosan megsérült a templom. A restaurálás megkezdése előtt ár- és belvíz is pusztított. A felújítás hat évig húzódott. Az költségek felét a doboziak adták össze, illetve munkával egyenlítették ki.

Dobozi Szent Kereszt kápolna és a Wenckheim-kripta

Dobozi Szent Kereszt kápolna és a Wenckheim-kripta 3.jpgA Wenckheim kastély park legmagasabb pontján építette gróf Wenckheim Dénes 1902-ben a környék ékszerdobozának nevezett neoromán stílusú Szent Kereszt kápolnát és kriptát. Az építőmester a bécsi Nicolaus Schiedek volt.

lightbox.option({ 'resizeDuration': 200, 'wrapAround': true })