Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Boldog Brenner János emléknapja - december 15. karácsony hava

A magyar Tarzíciusz

Szombathelyi származású ciszterci szerzetes, majd a rend feloszlatása után a határ menti Rábakethely káplánja, az 1956 utáni egyházüldözés vértanúja. Különösen fontosnak tartotta a gyermekek és az ifjúság felkarolását: nemcsak hittant tanított nekik, játszott, sportolt is velük, hogy megnyerje őket a hitnek, és megóvja a világ veszélyeitől. A kommunista hatalom rosszallotta ezt. El akarták helyeztetni, de ő csak ennyit szólt: „Nem félek, szívesen maradok.”Az egyházügyi megbízott erre azt mondta:"Jó, akkor lássák a következményeit!" Egy ősszel az erdőnél fahasábokkal dobálták meg, amikor kismotorral tartott hazafelé Farkasfáról, akkor ügyesen manőverezve elkerülte őket.

Az 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjelen azt mondták, súlyos beteghez hívják, hogy ellássa szentségekkel. Már út közben megtámadták, de elfutott előlük. Mindenképpen fel akarta keresni a beteget. Végül amikor odaért, nyakában az Oltáriszentséggel, megölték véres brutalitással. 26 éves volt. A tettesek kilétére nem derült fény. Halála után megpróbáltak a becsületében is kárt tenni, de nem találtak senkit, aki rosszat mondott volna róla. A nyomozás végén valaki megjegyezte: „Lefolytatták Brenner János szenttéavatási perét!”

2018-ban avatták boldoggá. Sokan az ókori Rómában az Oltáriszentséget kiosztó majd védelmező vértanú kisfiú után a magyar Tarzíciusznak nevezik, aki a ministránsok védőszentje.

Hátrahagyott soraiból végtelen alázat és istenszeretet árad:

"Az ember, ha tiszta ésszel számításba veszi a körülményeket, lehetetlen, hogy ne álljon az Isten oldalára. Mert az Isten nagy ütőkártyája az örök boldogság, azaz önmaga. Az ördög pedig kénytelen elrejteni ocsmány önmagát, adni viszont csak földi javakat adhat. Most aztán minden ember, aki magát értelmesnek nevezi, megítélheti, melyik az értékesebb, melyiket választja. Tiszta fejjel a nagyobban választja."

Az 1957-ben vértanúhalált halt Brenner János életét dolgozza fel Iváncsits Tamás bólyi kántor és hittanár A jó pásztor című zenés drámája, melyet 2019. június 1-jén Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban is bemutattak.

Források:

https://brennerjanos.hu/elete

https://brennerjanos.hu/misc/news/42/lelki-naplo-1951.PDF

A jó pásztor:

http://www.ivancsitstamas.hu/

https://www.youtube.com/watch?v=4Ls_5_PE-nU