Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Miklós emléknapja - december 6. karácsony hava

A szeretet olykor csendben tevékeny, máskor a nyilvánosság előtt lép fel, mint a vihar

Miklós a legendája szerint szüleitől nagy vagyont örökölt, amit igyekezett jóra használni Ahogy az ismert legenda elbeszéli, hősünk titokban dobott be pénzt egy szegény család ablakán, hogy a szegény ember lányai tisztességgel férjhez mehessenek. Ennek emlékét őrzi az ajándékozás. Szent Miklós ünnepének előestéjén. Miklóst égi jel hatására választották meg a kis-ázsiai Myra nevű város püspökének.

A szegény család megsegítésének történetében a szeretet csendben volt tevékeny, nem várt földi viszonzást. Egy másik legendaszerű elbeszélés azonban a nyilvánosság előtt fellépni merő, bátor emberként jeleníti meg a püspököt. Eszerint egy bíró igazságtalanul ítélt halálra három személyt. Miklós püspök értesült az ügyről: a kivégzés helyszínére sietett, és szenvedélyesen kiragadta a kardot a hóhér kezéből, megmentve az ártatlanul elítélteket. Ezt a jelenetet idézi föl Ilja Repin festménye. Érdemes szemügyre venni az egyes karakterek arckifejezését, mely jellemükre, szerepükre utal.

Középkori magyar királyaink közül Szent Miklós napján koronázták meg 1060-ban I. Bélát, 1305-ben pedig Wittelsbach Ottót.

A mi vidékünkön Gerlán állt templom a 14. század végén Szent Miklós tiszteletére. Ismerünk egy Szentmiklós nevű települést, mely Csaba környékén helyezkedett el (Mezőszentmiklós ). A 13. század végén a mai Békésszentandrás térségében említenek Szent Miklós tiszteletére szentelt templomot. Később az ottani település is a szent nevét viselte egy bizonyos korban (Körösszentmiklós). Kígyós vidékén, Apáti falu mellett is említenek a 15. század elején Szent Miklós kápolnát.

 

Kép: Ilja Repin festménye