Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Bibiána emléknapja - december 2. karácsony hava

Nemet mondani a bűnre, igent az örök életre

Szent Bibiána (más néven Vivien) nevének jelentése: élő, eleven. Rómában élt a negyedik században, egy keresztény római helytartó példás életet élő családjában. A család minden tagja vértanúságot szenvedett 360 körül, Julianus császár idején.

A két árván maradt lányra, Bibiánára és Demetriára nagy szegénység és veszedelem köszöntött szüleik bebörtönzésével, vagyonuk elkobzásával, száműzetésével majd halálával. Ők azonban nem hagyták el a házat: böjtöltek és imádkoztak. A császár egy kerítőnőt küldött hozzájuk, hogy előbb szép szóval, majd erőszakkal prostitúcióra, és hitük elhagyására kényszerítse őket. Nem járt sikerrel - nemet mertek mondani. A két lány bátorságát és erejét a Jézus iránti szeretet és a hit adta.

Bibiána végül testvérét is elveszítette, és egyedül maradt. Az utolsó percig megtagadta, hogy tömjént áldozzon a bálványoknak, és a bűn útjára lépjen. Halála előtt őrültek és epilepsziások közé zárták, de ott sem tört meg, tovább böjtölt és imádkozott.

A prefektus, aki ólmos botokkal verette agyon, abban a tudatban élt, hogy egyik szemét a keresztények varázslata miatt veszítette el. Elvakult őrületében a lány testét kutyák elé vettette, de hittestvérei három nap múltán szeretetben eltemették családtagjai mellé. A legenda szerint olyan gyógynövények termettek a sírján, melyek fejfájás és epilepszia ellen hatásosak.

Történetét Simplicius pápa írta le először, aki feltételezett nyughelye fölé kápolnát emeltetett. Ez a kápolna átépítve máig látogatható. A jelenlegi homlokzatot Bernini tervezte és építette 1624-1626-ban, 26 éves korában. A hajót bélelő oszlopok az eredeti 5. századi templomból származnak. Bibiana szoboralakját szintén Bernini mintázta meg.

A hagyomány szerint Szent Bibiána a fejfájósok, epilepsziások, pszichés betegségekben szenvedők és az iszákosságból szabadulni vágyók közbenjárója.

Illusztráció: Bernini szobra Szent Bibiánáról Rómában, a Termini pályaudvar melletti Szent Bibiana kápolnában

Források:

http://vmek.uz.ua/04200/04200/04200.pdf

http://www.kislexikon.hu/bibiana.html

http://catholicsaints.info/saint-bibiana/

https://hu.qaz.wiki/wiki/Santa_Bibiana