Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Alexandriai Szent Katalin emléknapja - november 25. Szent András hava

A lány, aki bölcsebb volt a tudósoknál

Ókeresztény vértanú. Történetét a középkor népszerű legendagyűjteménye, az Arany Legenda (Legenda Aurea) alapján idézhetjük föl. Eszerint a tizennyolc éves Katalin szépsége mellett bölcsességével is kitűnt. Ötven pogány szónokkal vitatkozott, és Isten segítségével meggyőzte őket a keresztény vallás igaz voltáról. A pogány császár szöges kerekekkel akarta megfélemlíteni Katalint. Az Úr angyala azonban széttörte a kerekeket. (Ezért szokás kerékkel a kezében ábrázolni Katalint.) A pogány császár végül lefejeztette a rendíthetetlen szüzet. Katalin a tizennégy segítő szent egyike. Magyarországon a Képes Krónika első oldalán is feltűnik Alexandriai Szent Katalin, kerékkel a kezében. Egy férfi és egy nő térdepelve kéri közbenjárását.

Neve ma is népszerű női név. Találkozunk angolos becézésével – Kitti –, Tolsztoj egyik regényhősét is így hívják: Kitti boldog házassága a regényben ellensúlya a címszereplő, Anna Karenina tragikus történetének.

A kép:

A Képes Krónika első lapjáról, Nagy Lajos korában keletkezett.

Az " A" kezdőbetű felső részén Szent. Katalin alakja látható, a lenti részen egy elmélet szerintNagy Lajos és Erzsébet imádkozik. Szent Katalin a lányuk védőszentje volt.