Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Zdislava Berka emléknapja- január 4.

Egy extravagáns hölgy

1220–1252 között élt, arómai katolikus egyház cseh szentje. Feleség, 4 gyermekes családanya és az egyik legkorábbi harmadrendi dominikánus. Édesapja Krizanovi Pribiszláv gróf, aki a kortársak véleménye szerint: „külsőleg harcos lovag, belsőleg szerzetes". Feleségével, aki I. Ottokár cseh király feleségének, Kunigundának udvarhölgyeként került Csehországba ciszterci apátságot alapítanak, és sok kolostort támogatnak.

Zdislava Berka már hétéves korában remete szeretett volna lenni. Legidősebb lányként 15 éves korában hozzákényszerítik Lemberk várának urához, Markvarticei Havel herceghez, aki kegyetlen, indulatos természetű ember volt, bántalmazta őt. Sokat szenvedett és szégyenkezett miatta. 4 gyermekük született, helyzetét, anyagi lehetőségeit a szegények megsegítésére használta fel. Sokan hasonlítják a magyar Szent Erzsébethez.

Türelmével és szelídségével jelentős cselekvési szabadságot ért el férjénél: a tatár betörések idején kinyitotta kastélyuk ajtaját a menekültek számára. Engedelmesen követve férje kívánságait viseli a rangjának megfelelő drága ruhákat, részt vesz az extravagáns lakomákon. Cserébe Havel viszont tolerálja „extravagáns” jótékonyságát. Komoly lelkierővel rendelkezett, naponta áldozott, bár ez akkoriban nem volt általános . Csodákat is tett, betegeket gyógyított, az egyik beszámoló szerint még a halottakat is feltámasztotta. A legenda szerint egy ízben egy lázas, beteg menekültnek adta ágyukat. Havel "felháborodott vendéglátása miatt", és el akarta távolítani a férfit, de a helyén ott találta a megfeszített Krisztus alakját. Végül megengedte feleségének, hogy megépíttesse a Szent Lőrinc-rendházat (a nők domonkos kolostorát), adományozzon egy férfikolostornak Gabelben , és laikus harmadrendiként csatlakozzon a Szent Domonkos-rendhez.

Amikor Zdislava Berka megbetegedett , azzal vigasztalta férjét és gyermekeit, hogy "abban reménykedik, többet tud segíteni nekik a következő világból, mint amennyire ebben valaha képes volt".

Források:

https://hu.qaz.wiki/wiki/Zdislava_Berka

http://lexikon.katolikus.hu/Z/Zdislava.html

A kép: Cicero Moraes 3D arcrekonstrukciója Szent Zdislava Berkáról