Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Boldog Schervier Mária Franciska emléknapja - január 8.

„Legyen olyan jóindulatú és barátságos, hogy nyugodtan feltárhassák előtte szükségleteiket.”

1819-ben született jómódú német családban. Szigorúan nevelték, tanítónője vezette be a karitatív munkába. Szülei halála után néhány ferences harmadik rendi barátnőjével összeköltöztek, házukat megnyitották 30 szerencsétlen sorsú nőnek. A kórházakat járva betegeket ápoltak, adományt gyűjtöttek a rászorulóknak. A bűnösöket megtérésre, és a szentségek vételére buzdították.

1850-ben életszabályt szerkesztett a közösség számára, majd elfogadták a ferences reguláris harmadik. rendi szabályzatot, ferences ruhát öltöttek , és szerzetesi fogadalmat tettek. Ez volt a Szent Ferenc Szegény Nővérei kongregáció. Az USA-ban is sok kórházat nyitottak. A „kultúrharcnak” nevezett, hét évig tartó katolikusellenes mozgalom alatt is kitartottak.. Franciska változatlanul folytatta szigorú vezeklő életét, de de társai számára enyhített a szabályokon. 57 éves korában halt meg 1876- ban 30 intézményt , és majdnem 1000 nővért hagyott örökül. VI. Pál pápa avatta boldoggá 1974-ben. 1959-ben a két amerikai tartomány különvált az európaitól „A Szegények Ferences Nővérei” elnevezéssel.

A Ferences Világi Rend égi pártfogója Árpád-házi Szent Erzsébet.

 

Szent Klára tanítása az elöljáró nővérekről:

„Igyekezzék másokat inkább erényeivel és szent erkölcseivel kormányozni, semmint hivatalából fakadó hatalmával, hogy így az ő példáján felbuzdulva nővérei ne csak hivatalból engedelmeskedjenek, hanem inkább szeretetből… Legyen olyan jóindulatú és barátságos, hogy nyugodtan feltárhassák előtte szükségleteiket.”

Forrás:

http://fvr.hu/portal/images/stories/tartalom/szentek.pdf