Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Bosco Szent János emléknapja - január 31. Boldogasszony hava

„Legyetek a gyermekekkel, előzzétek meg a bűnt ésszel, hittel és szeretettel.”

Bosco Szent János, közismert nevén Don Bosco a Szalézi Társaság szerzetesrendjének (1859), a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményének (1872) és a Szalézi Munkatársak Egyesületének létrehozója.

A gyermek János testi ereje és hihetetlen kézügyessége mellett rendkívüli szellemi képességekkel rendelkezett: első olvasásra megjegyzett mindent. Szüksége is volt erre, mert édesapjuk hamar meghalt, édesanyjuk, „Margit mama” egyedül tartotta el három gyermekét. Legidősebb bátyja naplopásnak tartotta a tanulást. Csak pásztorkodás után titokban gyakorolhatta az olvasást a szomszéd paraszti portán. Kilencévesen álmában kapta első elhívását: káromkodó fiúkat kellett rendre bírnia, majd szelíd báránnyá változó vadállatokat látott. Ez az álom fokozatosan teljesedett be. Elsőáldozása után hittanra tanította a környékbeli gyerekeket. ”Élükre állt!”- ahogy Jézus kérte. Torinóban fiatal papként megdöbbent, milyen sok gyermek csavarog az utcán. Befogadta őket, tanította, és napközi otthont (oratóriumot), éjjeli menedékhelyet nyújtott nekik. Amikor hallgatósága elfáradt, bűvészmutatványokkal, édesanyjától tanult történetekkel szórakoztatta őket, és versenyt rendezett. Margit mama is csatlakozott fia missziójához, ő gondoskodott a házban élőkről. Nem mindenki nézte ezt jó szemmel. Feljelentették, megfigyelték, még a szentmisére is beültek. Paptársai elmegyógyintézetbe akarták zárni. Megtámadták az utcán, rá is lőttek. A legenda szerint több ízben egy ismeretlen szürke farkaskutya mentette meg.A Szalézi Társaság megalakulásával az oratóriumból iskolarendszer lett műhelyekkel, ahol a fiúk szakmát tanultak, így becsületes emberként meg tudtak élni.

Don Bosco a diákokkal foglalkozóknak ezt javasolta:

„Legyetek a gyermekekkel, előzzétek meg a bűnt ésszel, hittel és szeretettel. Legyetek szentek, és szentek nevelői. Vegyék észre a gyermekeink, hogy szeretjük őket!"

Bosco Szent János első csapatának tagja volt Savio Szent Domonkos is, akinek nevét városunk katolikus iskolája viseli. Gyulán 1930-ban szalézi fiúinternátus alakult, mely a szétszóratásig működött.Dr. Tóth Ferenc atya, Békéscsaba – Jamina városrész szeretett plébánosa (1960–1989), szintén szalézi szerzetes volt.

Források:

https://www.szaleziak.hu/_static/don_bosco_elete.php

https://archiv.katolikus.hu/szentek/szent22.html

http://lexikon.katolikus.hu/T/T%C3%B3th.html

 

A képen Don Bosco látható zeneiskolai növendékek körében.