Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Mátyás apostol emléknapja - február 24. Böjtelő hava

"... azok közül, akik mindig velünk tartottak..."

Nevének jelentése „az Úr ajándéka” Az Apostolok cselekedeteiben (1:15-26.) leírtak szerint Júdás halála után, még pünkösd előtt Péter így szólt: ,,Kell tehát, hogy azok közül, akik mindig velünk tartottak, amikor a mi Urunk, Jézus közöttünk járt- kelt, kezdve János keresztségétől egészen mennybevétele napjáig, valaki velünk együtt tanúskodjék feltámadásáról.'' A 77 tanítvány közül két jelölt, Barnabás és Mátyás közül sorsvetéssel Mátyást választották.

Történetéről csak apokrif írások és legendák szólnak. Az apokrif András és Mátyás cselekedetei szerint "az emberevők országa'' lett a missziós területe. Megvakították és börtönbe vetették, de Isten újra látóvá tette, András apostol pedig kiszabadította. A legenda szerint „a vakokat látókká, a leprásokat tisztává tette és kiűzte az ördögöket; a bénáknak visszaadta a járásukat, a süketeknek a hallásukat, a holtaknak az életüket.” Alexandriai Szent Kelemen szerint természetes halállal halt meg, a másik két forrás szerint vértanú volt.

Ereklyéi Trierbe kerültek. Hazai tiszteletéről a XIV. századi magyar zarándoklatok után vannak adatok, amikor valószínűleg Trierbe is ellátogattak. A név Mátyás király miatt lett közkedvelt, aki az ünnep vigíliáján született.

A néphagyomány szerint az időjárás várva várt fordulatának újabb lépcsőfoka ez a nap: „jégtörő Mátyás” ha ilyenkor nem talál jeget, akkor csinál.

Alexandriai Szent Kelemen feljegyezte egy mondását, mely a böjti időben biztatásul szolgálhat: „Önmegtagadás által gyengítsed testedet, hogy lelked a Megfeszítettnek alattvalója legyen.”

Források:

http://lexikon.katolikus.hu/M/M%C3%A1ty%C3%A1s.html

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0224.html

https://mek.oszk.hu/.../html/unnepiki0046/unnepiki0046.html

A kép: Simone Martini ikonja, 1319 körül