Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Kieran püspök

március 5.-böjtmás hava

Az ír egyház egyik első szentje, az 5. században élt. A legenda szerint fogantatása előtt édesanyja azt álmodta, hogy egy csillag hullott a szájába. A druidák elmondták neki, hogy fia születik, akinek hírnevét és erényeit a világ végéig ismerni fogják.

Harmincéves korában hallott a kereszténységről, Rómába ment, megkeresztelkedett. Húsz évig maradt ott, tanulmányozta a Bibliát, a kolostori életet, és végül püspökké szentelték. A szintén Itáliában tanuló Szent Patrik ösztönzésére kolostort alapított az akkor még pogány Írország közepén.

A legendák szerint a kereszténység megismerése előtt is kereste Istent, vonzódott az egyszerű, tiszta élethez, a természethez és a bölcsességhez. Gyermekként látta, hogy egy karvaly madárfiókát ragad ki fészkéből. Imádkozott, s a karvaly a sebzett madarat Kieran lábához ejtette, aki meg is gyógyította, mondván neki: "Kelj fel, és légy egészséges!" A legenda szerint állatok (vaddisznó, róka, borz, farkas, szarvastehén) segítettek neki háza építésében. Meggyógyított egy királynőt a köpenye alatt frissen megmaradt előző nyári gyümölcsökkel. A tettei mögött mindig ott volt az irgalmasság és a segítő szándék.

Kieran szülei is keresztény hitre tértek. Édesanyja, Szent Liadán szintén kolostort alapított. Kieran gyakran megvédte az apácákat a rájuk törő rabló hordáktól, ahogy ez szokás volt az ír egyházban.

Egy későbbi legenda szerint Kieran remeteként halt meg Perranzaguloéban. Sok cornwalli templomot neveztek el róla. Neve Írországon kívül a Piranként ismert, bár az azonosítást van, aki tagadja.

A kép: A Szent Kieran templom rózsaablaka, Bell Hill

Forrás:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0305.html

https://hu.qaz.wiki/wiki/Ciar%C3%A1n_of_Saigir