Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Istenes Szent János emléknapja

március 8. böjtmás hava

Egyszerű vidéki portugál családból származott. Nyolcévesen megszökött otthonról, Madridba indult. Vidéki spanyol pásztorok fogadták be, megtanították írni, olvasni, számolni, gazdálkodni. Innentől folyamatosan menekült: a házasság elől, a katonaságba, harcolt Bécs alatt a török ellen, elment zarándoknak. Hazatérve tudta meg, hogy szülei meghaltak: édesanyja három héttel élte túl az eltűnését. Afrikába ment, hogy segítsen a foglyoknak, esetleg vértanú lehessen. Egy ferences szerzetes szerénységre intette. Gibraltárban szentképeket és könyveket árult. Avilai Szent János prédikációjának hatására tért meg: eladta a boltját, az árut elajándékozta, és szinte őrjöngött a bűnbánattól. Elmegyógyintézetbe vitték: szörnyű kórházi tapasztalatai hozzásegítették, hogy hivatását megtalálja. 42 éves volt ekkor.

Fával kezdett üzletelni, és kórházat nyitott, ahol a betegek védelmet, ellátást, kezelést kaptak, megőrizve emberi méltóságukat. Az utcáról hozta be a szenvedőket. Az emberek az ,,Istenes János'' nevet adták neki, és Tuy püspöke ezt jóváhagyta. Köntöst kapott, hogy megismerjék róla. Követői is ezt viselték. Ők a később létrejövő Betegápoló Irgalmasrend alapítói. Több városban nyitottak kórházat a módszerével. Bőven voltak adományozók is.

Egy ízben tűz ütött ki a kórházban, ő volt az, aki kimentett minden beteget. Halálát az okozta, hogy utánaugrott egy fuldoklónak a jeges vízbe, és megbetegedett.

A legenda szerint volt két granadai követője, akik korábban halálos ellenségek voltak, mert egyikük meg akarta bosszulni fivére halálát. Istenes Szent János egy feszülettel kereste fel, mondván: „(…) testvéred vére bosszúért kiált, de a te Istened vére irgalomért kiált.'' A fiú megbocsájtott, megtért, és felvételét kérte a betegápolók közé. Ellensége látva a változást szintén megtért, és jelentkezett a szolgálatra.

Máskor megvádolták az érseknél Istenes Szent Jánost, hogy házában bűnösök, utcanők vannak. Ezt mondta: „Csak egyetlen igazán rossz emberünk van, aki méltatlanul eszi az alamizsnában kapott kenyeret - és az én vagyok.''

A kép: Bartolomé Estaban Murillo alkotása

Forrás.

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0308.html

http://www.irgalmasrend.hu/.../istenesstjanoseletrajza