Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Montepulcianói Szent Ágnes emléknapja - április 20.

Kolostor három kavicsból

A toszkánai Graccianó városában született, domonkos rendi apáca volt a 13-14. század fordulóján. Sziénai Szent Katalin „dicsőséges anyának” nevezte, akit „követnünk kell tudományában és az alázatosság példájában”. 9 éves korában lépett be a rendbe. Már 15 évesen felelősséget vállalhatott kolostori pénztárosként, húszévesen a kolostor elöljárója lett. Kolostor alapítását segítette. A legenda szerint az általa építtetett Santa Maria Novella templomban beiktatásakor manna borította el az oltárt.

Gyermekkorában egy kis aranykeresztet kapott a Szűzanyátólés a karján ülő gyermek Jézustól, akit kezében is tarthatott egy kis ideig. Később a Szűzanya három kavicsot adott át Ágnesnek, hogy használja majd fel azokat egy kolostor építésénél. Ágnes nem gondolta, hogy el fogja hagyni első kolostorát, a Szentháromságra való tekintettel mégis megőrizte a kavicsokat.

Sok beteg meggyógyult, akikért imádkozott. Mikor egészsége megromlott, és a közeli fürdőhelyen, Chancianóban keresett enyhülést, körülötte sorra meggyógyult mindenki, bár ő maga nem nyerte vissza egészségét. Romlatlan testét a mai napig a montepulcianói kolostorban őrzik.

Forrás:

http://domonkosnoverek.hu/montepulcianoi-szent-agnes/

https://hu.wikipedia.org/.../Montepulcian%C3%B3i_Szent...

A kép: 17. századi kerámiakép, Hernando de Valladares köréből