Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent György emléknapja

április 24.

Sokféle változatban ismerhetjük a sárkányölő hős történetét, aki megszabadítja a királylányt. A keresztény legendában Szent György a hős neve, aki Krisztus nevében legyőzi a sárkányt. Számos művészi alkotás megjeleníti György legendáját. A magyar kultúrában talán a Kolozsvári testvérek – Márton és György – 14. századi szobra a leghíresebb sárkányölő Szent Györgyről: az alkotás eredetije most Prágában látható. Budapesten másolatát tekinthetjük meg.

György legendájának legrégibb változataiban még nem szerepel a sárkányölés motívuma. Vértanú szentként tekinthetünk rá. A magyar Szent Koronán ugyancsak rajta van György, mint katonaszent.

Egyházmegyénkben érdemes megemlékezni Szent Gellért legendájának egy ide illő részéről. Eszerint Szent István hadvezére, Csanád a Maros vidékének ura, Ajtony ellen vonult. Az első összecsapás után megfutamodott a serege. Csanád Szent György pártfogását kérte, majd újra hadba vonult, és győzött. Ajtony területén püspökség szerveződött, Szent Gellért lett a püspöke, és Szent György lett a székesegyház védőszentje.

György emlékünnepe általában április 23-a, Magyarországon azonban április 24-én ünnepeljük.

 

A kép:A kép: Szent György zománkcképe a Szent Korona 'görög korona' részén.