Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Chanel Szent Péter marista misszionárius vértanú emléknapja április 28.

,,Ez nekem jó!''

A francia forradalom végén sokan távolodtak el Jézus Krisztustól és az Egyháztól. Jean-Claude Colin 1816-ban létrehozta a Marista Kongregációt. XVI. Gergely pápa megbízta őket egy misszióra a Csendes - óceán szigetvilágába. Velük indult el a harminchárom éves Chanel Péter is. Tahiti szigetén és Tonga szigetén protestáns hittérítőkkel kerültek konfliktusba. Futuna-szigetén viszont a törzsfőnök, Niuliki befogadta Chanel Pétert és egy laikus testvérét. Nem ismerte a szokásokat, egyedül kezdte megtanulni a nyelvet, hogy az evangéliumot hirdethesse. Kezdetben nehéz volt minden: ,,Húsz keresztelés -- négy felnőtt, a többi gyermek, és mindegyik közvetlen a halála előtt .'' A szigetlakók közeledtek hozzá, ő fáradhatatlanul szolgálta a rászorulókat, főleg a betegeket. A vének tanácsa támadta, mert féltették hatalmukat. Rosszallották, hogy eltávolodnak az embereket az ősök hitétől és szokásaitól. Péter követőit gúnyolták, gyakran kunyhókat gyújtottak fel. Mikor Niuliki törzsfőnök egyik fia megtért, ő maga is bosszúállóvá vált. Azt mondta, hogy legszívesebben holtan látná. Másnap három férfi gyógyszert kért Pétertől, és mikor az lehajolt, hogy megkeresse az orvosságot, lesújtottak rá. Ő nem állt ellen, utolsó lélegzetével sóhajtotta: ,,Ez nekem jó!''. Szegényes tárgyain osztozkodni kezdtek, majd újra lesújtottak rá.

Pompallier püspök nem engedte megtorolni a gyilkosságot, csak azt kérte, hogy adják ki Péter holttestét és használati tárgyait. A szigetlakók Isten kegyelméről megbizonyosodva papot kértek, aki ,,a szent vizet rájuk önti". Egy év múlva a püspök két marista atyával tért vissza , és akkor hétszáztizennégyen keresztelkedtek meg. Futuna- és Wallis-sziget egész lakossága katolikus lett. Niuliki utóda, a futunai király birodalmát Krisztus Királynak szentelte.

Chanel Péter vérének gyöngye ilyen termést hozott. Pétert 1889-ben boldoggá, 1954-ben szentté avatták, XII. Pius pápa a déltengeri szigetvilág patrónusává tette.

Forrás: https://archiv.katolikus.hu/szentek/0428.html

A kép: Üvegablak Lapaha katolikus templomában