Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Boldog Apor Vilmos püspök emléknapja - május 23.

„A jó pásztor életét adja juhaiért.” (János, 10:11)

Az erdélyi származású vértanú püspök életében fontos állomás volt Gyula, ahol plébánosként tevékenykedett. Amikor a román katonák túszokat szedtek Gyulán, a fiatal plébános többedmagával a román királynéhoz utazott Bukarestbe, és elérte, hogy a királyné szabadon engedje a gyulai túszokat.

1941-ben Győr püspöke lett. A válságos időkben, 1944 pünkösd vasárnapján szót emelt az üldözésekkel szemben: „Aki megtagadja a kereszténység alaptörvényét a szeretetről, és azt állítja, hogy vannak emberek és csoportok és fajták, amelyeket gyűlölni szabad, és azt hirdeti, hogy az embereket kínozni szabad, legyenek azok akár négerek, akár zsidók, az bármennyire kérkednék is azzal, hogy keresztény, olyan, mint a pogány és nyilvános bűnös.”

A határozott szavakon túl tettekkel is segítette a rászorulókat: egyeseket bújtatott, másokat Angelo Rotta nunciushoz, vagy a testvéréhez, a Magyar Vöröskereszt vezetőjéhez, Apor Gizellához küldött.

1945 tavaszán a szovjet csapatok bevonultak Győrbe. A püspök menedéket adott a püspöki palotájába menekült nőknek. Őket védte, amikor egy szovjet katona golyója halálosan megsebesítette, 1943 nagypéntekén. Húsvét hétfőn, hajnalban halt meg, 1945. április 2-án.

II. János Pál pápa 1997. november 9-én avatta boldoggá.

Gyulán szobor is őrzi a vértanú püspök, a város egykori plébánosának emlékét.

Források:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/apor.html

https://www.magyarkurir.hu/.../boldog-apor-vilmos...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Apor_Vilmos

Takács Réka Orsolya és Füredi Virág: Miben példakép Apor Vilmos a mai ifjúságnak? https://avkf.hu/.../takacs_reka_orsolya_-_furedi_virag...

A kép: Apor Vilmos szobra Gyulán, Bocskai Vince alkotása