Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Petronella (Petronilla) szűz emléknapja

Aki a szolgálat idejére meggyógyult, majd újból ágynak esett...

Római vértanú, akinek sírja a Domitilla-katakombában volt. Egy régi passió Szent Péter leányaként említi. Név nélkül két apokrif írás is megemlékezik Szent Péter apostol leányáról, akinek története (mozgásképtelen, és apja gyógyítja meg) hasonló a legendához.

A Legenda Aurea és az Érdy-kódex rendkívül szép leánynak írja le Petronellát. A források alapján nem egyértelmű, hogy mozgásképtelenségét köszvény vagy bénulás okozta. A legenda szerint apja először tudatosan nem gyógyította meg, mert a betegség lelkileg javára vált. Egy ízben azonban az apostoloknak kellett felszolgálnia, és arra az időre meggyógyította, majd amikor a szolgálatát elvégezte, a lány újból ágynak esett. Mikor Jézus szeretete tökéletessé vált szívében, akkor végleg meggyógyult.

Több szűz életrajzában visszatérő motívum, hogy feleségül kérik, ő megfeddi a kérőt erőszakossága miatt, három napnyi időt kér, majd imával, böjttel, szentségekkel megerősítve távozik a világból, hogy inkább mennyei jegyesével egyesüljön.

Források:

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_petronella

http://mek.niif.hu/04600/04626/html/index.htm

http://lexikon.katolikus.hu/P/Petronella.html

A kép:

Szent Petronella (Illusztráció a Pannonhalmán őrzött Legenda Aurea Sanctorum című ősnyomtatvány 1482-es augsburgi kiadásából)

Forrása:

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_petronella