Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Guzmán Szent Domonkos emléknapja - augusztus 8.

Hiteles igehirdetés, a kiskutya hűségével

A legenda szerint édesanyja – fia születése előtt – álmot látott: egy kiskutya jelent meg álmában, szájában fáklyát tartva, mely lángba borította a földet. A kiskutya később Domonkos jelképévé vált. Ehhez egy latin szójáték is hozzájárul: Dominicanes, Domini canes. = Domonkosok, az Úr kutyái.

Szentünk Hispánia földjén született. Eredetileg a pogány kunok közé akart menni, hogy keresztény hitre térítse őket, a pápa azonban a dél-francia területre küldte, hogy a katar és albigens eretnekekkel szemben prédikáljon. Apostoli szegénységben élt, vitatkozással, hiteles élettel próbálta meggyőzni az embereket az igaz hitről. Az általa alapított rend, a Prédikátorok rendje (Ordo Praedicatorum), tagjait az alapítóról Domonkos rendieknek nevezzük.

Fontos megemlíteni, hogy Szent Domonkos először nők számára hozott létre közösséget, hogy az nők imájukkal segítsék a férfiak igehirdető munkáját.

Domonkos követői hamarosan Magyarországon is közösséget szerveztek. Domonkos rendi szerzetes volt Julianus barát, aki megtalálta a keleten maradt magyarokat.

Egyházközségünknek is van kapcsolata Szent Domonkos rendjével, hisz a Békéscsabáról származó Imelda (Éva) nővér Domonkos rendi szerzetesnővér.

Részletesebben:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/szent122.html

http://mek.niif.hu/04600/04626/html/legenda0074.html

https://domonkosnoverek.hu/a-domonkos-rend/szent-domonkos/

A kép: Claudio Coello festménye