Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Keresztes Szent Terézia Benedikta/Edit Stein emléknapja - augusztus 9.

Egy zsidó lány, aki Európa társvédőszentje lett

Zsidó származású német filozófus, karmelita apáca, Európa társvédőszentje. 1891-ben született ortodox zsidó családban, a sziléziai Wrocławban (Boroszló). 10 testvére volt, 2 évesen elveszítette édesapját 13 évesen az ateizmus mellett döntött. Előbb Max Scheler tanítványa volt, majd Edmund Husserl asszisztense lett, és együttműködött Martin Heideggerrel is. Az első világháború idején nővérként szolgált egy járványkórházban. 1916-ban szerzett doktori címet. disszertációját az empátiáról írta.

„Egész életében szenvedélyesen kereste az igazságot, és megtalálta Istent.” Szerinte „a lényeg: az igazság és a szeretet összefügg egymással.” Egy másik zsidó származású szent, Ávilai Szent Teréz életrajzát elolvasva 1922-ben megkeresztelkedett, majd egy leányiskolában tanított. Németre fordította Henry Newman bíboros leveleinek és naplójának egy kötetét, és Aquinói Szent Tamás De veritate (Az igazságról) című művét tanulmányozta. 1932-ben a Münsteri Pedagógiai Intézetben docensnek nevezték ki, de az antiszemita törvények miatt 1933-ban lemondott állásáról. Belépett a karmeliták kölni rendházába. Itt írta meg Véges és örök lét című könyvét, amelyben összeveti Aquinói Szent Tamás és Husserl filozófiáját.

Levelet írt XI. Pius pápának a kereszténység és a náci antiszemitizmus összeegyeztethetetlenségéről, kérve a Vatikán világos állásfoglalását. Elöljárói felajánlották, hogy tanítson egy dél-amerikai egyetemen, de igazságkeresése és népéhez való hűsége miatt elutasította. Az 1938. novemberi Kristályéjszaka után rendje Hollandiában, az echti karmelita kolostorban helyezte őt biztonságba. Itt írta meg a Tanulmányok Keresztes Szent Jánosról: A kereszt tudománya című könyvét, melyet három részesre tervezett: A kereszt üzenete, A kereszt tanítása és a A kereszt követése. A harmadik rész befejezetlen maradt: Edith Stein életútjában valósult meg. Több műve csak halála után jelent meg: Avilai Szent Teréz (1952), A nő természet szerint és kegyelem által kapott feladata (1959), Világ és személy. Adalékok a keresztény igazságra való törekvéshez (1962).

A holland püspöki konferencia 1942. július 20-án állást foglalt a fasiszta fajelmélet ellen, és ezt minden templomban felolvasták. Válaszul Hitler 1942. július 26-án elrendelte az áttért hollandiai zsidók letartóztatását. Tisztelői felajánlották, hogy megszöktetik, Edith Stein azonban nem akarta sorstársait magukra hagyni. Edith és nővére, Rosa az auschwitzi koncentrációs táborban haltak meg 1942. augusztus 9-én.

Végrendeletében ezek a sorok olvashatóak:

„... Kérem az Urat, hogy fogadja el életemet és halálomat az ő dicsőségére és magasztalására, Jézus és Mária Szent Szíve és az Anyaszentegyház minden ügyéért, különösen szent rendünk, nevezetesen a kölni és echti Kármel fennmaradásáért, megszenteléséért és tökéletesedéséért, engesztelésül a zsidó nép hitetlenségéért, hogy az Urat az övéi fogadják be és eljöjjön az Ő dicsőséges országa, Németország megmentéséért és a világ békéjéért, végül élő és elhunyt hozzámtartozóimért, és mindenkiért, akit Isten nekem adott: hogy közülük egy sem menjen veszendőbe.”

1987. május 1-jén Kölnben boldoggá avatták. 1998. október 11-én II. János Pál pápa szentté avatta Teresa Benedicta a Cruce néven. Már halála után történt, hogy „egy róla elnevezett két éves kislány mérget nyelt és akkor gyógyult fel – zsidó kezelőorvosa szerint is – „csodaszerűen”, amikor édesapja és a barátok az ő közbenjárását kérték.” Az ő életét örökíti meg Mészáros Márta filmje: A hetedik szoba.

Sorai karácsonykor a szenvedéssel kapcsolatban:

„...amikor a szívem megkövesedett egy mély fájdalomban, íme, segítséget nyújtott számomra egy világosság, egy édes csillag. Hűségesen kísért engem – és én követtem őt, eleinte tétován, aztán mindig biztosabban. Így újra megtaláltam egy kunyhó ajtaját és megláttalak Téged: Szeretet Misztériuma! Isten nagysága egy szűk istállóban! Az én szívem most jászollá változott, mely Téged vár. Tudom, hogy nem kell sokáig várnom. Mert ahol látod a szegénységet, Te ott vagy. Ahol könny van, Te hozod a vigasztalást, ahol reménytelenség és félelem van, ott Te simogatsz szereteteddel, mely enyhülést ad.”

Részletesebben:

https://teszt.karmelitarend.hu/keresztrol-nevezett-szent-terezia-benedikta-edith-stein/

Edith Stein gondolatai napról napra:

https://kattima.hu/hu/app/prayer-list/37

 

Források:

https://www.magyarkurir.hu/kultura/a-keresztrol-nevezett-szent-terezia-benedikta-edith-stein-szuz-es-vertanu-europa-tarsvedoszentje

https://mult-kor.hu/auschwitzban-fejezte-be-eletet-az-ateistabol-szentte-valt-edith-stein-20201012

https://mazsihisz.hu/hirek-a-zsido-vilagbol/megemlekezesek/edith-stein-a-zsido-lany-akibol-katolikus-szent-lett