Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szűz Mária mennybevételének ünnepe -augusztus 15. Kisasszony hava

Nagyboldogasszony

Szűz Mária – miután meghalt – test szerint felvétetett a mennybe. Erre emlékezünk a Boldogságos Szűz Mária mennybevételének ünnepén (Assumptio beatae Mariae). Ezen a napon hallunk olvasmányt a templomban a Jelenések könyvéből, a napba öltözött asszonyról. A róla szóló szentírási igét átvitt értelemben a Szűzanyára vonatkoztathatjuk.

Szent István nagyobbik legendája szerint Szűz Mária „dicsősége a magyarok közt oly nevezetes, hogy nyelvünkön még e szűz mennybevitelének ünnepét is, tulajdonnevének hozzátétele nélkül, csak Királyné napjának emlegetik.” (Ford. Kurcz Ágnes.)

Szent Gellért kis legendájában ez áll: Gellért „tanítása nyomán a magyar nemzet Krisztus anyjának nevét ki nem ejti, hanem csak Úrnőnek mondja, hisz Pannóniát is Szűz Mária családjának nevezte Szent István király.” (Ford. Szabó Flóris)

Hartvik püspöknek Szent Istvánról írt legendája szerint a király imádkozva kérte, hogy Mária mennybevételének ünnepén halhasson meg. Kérése meghallgatásra talált: a király 1038. augusztus 15-én költözött el ebből a világból. Hartvik legendája szerint halála előtt a Szűzanya védelmébe ajánlotta az országot.

A kép: Máté István szoborcsoportjának részlete, Békéscsabán.

Források:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/nagyboldogasszony-unnepe

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0815.html

http://ehumana.hu/arpad/szoveg/eg03.htm

http://ehumana.hu/arpad/szoveg/eg07-1.htm

http://www.ehumana.hu/arpad/szcim/eg04.htm