Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Tarzíciusz emléknapja-augusztus 15. Kisasszony hava

"..inkább életét adta, mintsem a mennyei Testet az acsarkodó kutyáknak adja"

A 257. évben Valerianus császár idején halt mártírhalált. Az üldözések során a keresztények a katakombák mélyén tartották a szentmiséket, és ünnepelték az Eucharisztiát..

Tarziciusz akolitusként a gyertyavívő ministránsok között szolgált az oltár körül. A szentmisék után ők vitték a Szent Testet a börtönbe, hogy fogoly társaik is magukhoz vehessék. Augusztus 15-én Tarziciuszt választották ki: egy gyermekre kevésbé fognak gyanakodni, gondolták a testvérek. „Tarzíciusz boldogan vitte keblén a Legszentebbet.” Egy kamasztársaság állította meg; csapatjátékukhoz éppen egy játékos hiányzott. Hívták Tarzíciuszt. akinek szabadkozása miatt gyanakodni kezdtek, hogy valami titkot rejteget. Talán a „keresztények titokzatos Kenyerét”?

Rángatni kezdték, de Tarzíciusz teljes erejéből a mellére szorította kezét, így védte a Legszentebbet a meggyalázástól. A csordaösztön egyre durvábbá tette a fiúkat. Ököllel, botokkal, majd kövekkel ütötték. Tarzíciusz utolsó lélegzetéig védelmezte az Oltáriszentséget. A legenda egyik változata szerint amikor gyilkosai átkutatták, az Eucharisztia csodálatos módon eltűnt. Tarzíciusz élete árán is megvédte Krisztus testét. A hagyomány tud arról is, hogy egy katona találta őt meg, akit Tarzíciusz korábban is ismert. A gyermek még élt, rábízta a katonára az Oltáriszentséget és a feladatot, aztán meghalt. Legenda szól arról is, hogy az elfogott ifjabb keresztényeket vadállatok elé akarták vetni látványosságképpen, és azért kellett sietni, hogy haláluk előtt megáldozhassanak.

A fiatal vértanút a Callistus katakombában temették el. Damaziusz pápa verses feliratot vésetett szarkofágjára:

„A Krisztus szentségeit hordozó Szt. Tarzíciusz, amikor el akarták venni a szentséget, hogy meggyalázzák, inkább életét adta, mintsem a mennyei Testet az acsarkodó kutyáknak adja.”

L. Hertling SJ egyháztörténész megjegyzi e felirattal kapcsolatban, hogy ez a Damasus-felirat ”a napnál is világosabban jelzi, hogy a régi keresztények hittek Krisztus reális jelenlétében az Oltáriszentségben és nemcsak az áldozatbemutatás, vagy az áldozás pillanatában.” Meggyőződésük volt, hogy Krisztus mennyei tagjai mindenkor el vannak rejtve a konszekrált(megszentelt) színekben (kenyér/ostya és bor színében).

767-ben I. Pál pápa a Szent Szilveszter-templomba vitette Tarzíciusz ereklyéit. 1596-ban az ereklyék a templom főoltára alá kerültek. Tarzíciusz a ministránsok védőszentje. Szentmise előtt (és után) az ő közbenjárását kérik a ministránsok.

 

„A Te házad otthonunk, Urunk Jézus itt vagyunk, hogy szolgáljunk oltárodnál, téged, aki megváltottál. Magasztalja nevedet szívünkben a szeretet, meg ne bántsunk soha többé, tégy minket hű gyermekeddé. Ámen”

 

1855-ben Wiseman bíboros könyvet írt a római kereszténységnek erről a koráról, melynek címe: Fabiola. Ebben a könyben sok más vértanú mellett Tarzíciusz életét is bemutatja, regényes formában.

 

A kép: Francisco Bencivenga mozaikképeGuadalajara, Jalisco

 

Források:

https://archiv.katolikus.hu/szentek2/SZENTEK/00000271.HTM

https://tataikapucinus.hu/wp-content/uploads/2020/01/3.-Szent-Tarz%C3%ADciusz.pdf

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Tarz%C3%ADciusz

https://web.archive.org/web/20161120213458/http://www.agardikatolikus.hu/fiataloknak/ministransok-az-egyhazkoezsegben/184-szent-tarziciusz-a-ministransok-vedszentje.html

https://www.gerceiplebania.hu/kozossegek/1/minisztransok