Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Ilona emléknapja - augusztus 18.

A Szent Kereszt megtalálója és a macskák

250 körül született, valószínűleg Drepanum (Trapani) városában. Nagy Konstantin róla nevezhette el a várost Helenopolisznak, vagyis 'Ilonavárosnak'.

Szent Ambrus szent emlékezetű nagyasszonynak mondja, aki egyszerű családból származott. Édesapjának vendéglője volt, itt ismerte meg Constantius Clorust, a későbbi császárt, akitől Constantinus nevű fia született. Constantius Clorus később elbocsátotta őt, de amikor Ilona fia lépett a trónra Nagy Konstantin néven, megajándékozta édesanyját a császárné címmel. Szabad kezet adott neki a birodalmi kincstár felett, édesanyja nevével és arcképével pénzt is veretett. Caesareai Euszébiosz szerint Szent Ilona a fia által tért meg, Szent Ambrus viszont fordítva tudja a történetet: Nagy Konstantin tért meg az édesanyja hatására. A legenda szerint Ilona a hívek közé vegyülve sokszor egyszerű ruhában vett részt a liturgián. Gyakran hívott meg szegényeket asztalához, és ilyenkor saját maga szolgált föl nekik. Foglyokat és száműzötteket tett szabaddá.

A családjában kialakult súlyos viszályok és tragédiák után 326-ban vezekelni indult a Szentföldre, templomokat építtetett Betlehemben az Úr születésének helye fölé és az Olajfák hegyén a Mennybemenetel helyén. A hagyomány szerint Jeruzsálemben, a Golgotán égi útmutatást követve megtalálta a Szent Keresztet, a szögeket, és annak a kötélnek egy darabját, mellyel Krisztust megkötözték. A Szent Keresztet a föllelt három kereszt közül misztikus módszerrel azonosították: egy beteget hoztak, aki csak akkor gyógyult meg, amikor a harmadik kereszthez hozzáért. A kereszt egy része Rómába került, ahol felépítették a Szent Kereszt bazilikát. Jeruzsálemben, a Golgotán álló Szent Kereszt templomot a kereszt megtalálásának helyszínén emelték, és 335. szeptember 14-én szentelték fel. Ez a nap lett a Szent Kereszt felmagasztalásának napja. Erről az ünnepről itt olvashatunk:

https://paduaiszentantal.hu/aahitelet_mind.php?zz=201

Szent Ilona nevéhez kötik a napkeleti bölcsek jelenleg a kölni dómban őrzött maradványainak megtalálását is, és ő szerezte meg a szent leplet is, amit Trierbe küldött. A legenda arról is tud, hogy a ciprusi Szent Miklós kolostorba egész hajórakomány macskát küldött a kígyók megtizedelésére. Áldásos ajándékát lelki szempontból értékes relikviákkal köszönték meg.

80 éves lehetett, amikor meghalt. Testét Rómában a Via Labicana mentén egy kör alaprajzú mauzóleumban temették el.

 

A kép:

Nagy Konstantin és Szent Ilona mozaikképe Szentpéterváron a Szent Izsák székesegyházban

Források:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/szent130.html

https://www.ciprusiingatlanok.hu/hu/informaciok-ciprusrol/ciprus-a-macskak-szigete2/81