Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Egyed emléknapja - szeptember 1. Szent Mihály hava

..dajkája szarvasünő volt..

Szent Egyed: élt „az Úr 700. esztendeje táján”, Athéni volt, arisztokrata családból. Már gyermekként a Szentírást követte. Legendája szerint egyszer templomba menet odaadta tunikáját egy úton fekvő beteg koldusnak, aki meggyógyult, mihelyt azt felvette. Máskor kígyó marta férfi kért tőle imát, és annak testéből elillant a méreg. A templomban kiáltozó ördöngösök megszabadultak. A tengerparton húzta meg magát, hogy ne csodálják. Ott imája nyomán elcsendesedett a vihar, s a hajósok megmenekültek. Rómába indult, de előbb Arlesben töltött két évet Szent Caesanusnál, és meggyógyult egy három éve lázas beteg ember. Szent Veredonius remeténél imája, szentsége miatt termékennyé vált a pusztaság is. Így a hírnév és dicsőség elől egy kis barlangba vonult el. A forrásnál egy szarvastehén, melléje szegődve időről időre tejével táplálta. Wamba vízigót király fiai arra vadásztak éppen, s a szarvasünőt űzőbe vették. Imádkozott Egyed „dajkája” életéért, és még a kutyák sem mertek közeledni, csak visszatértek nyüszítve. Harmadnap maga a király indult a titkot kikémlelni. A sűrű sövényen át egy vadász nyilát vaktában az űnő után lőtte, s az őt védő remete imádkozó kezét találta. A sebesült remete lábához bújt a szarvas. Hívtak híres orvosokat, de Egyed nem akart mást, csak vezekelni . És monostort alapítani buzdította a királyt. Sokan hallották a lelkét égbe vivő angyalok karát, amikor elszenderedett az Úrban.

Szent László királyunk miután a kunokat legyőzte 1091-ben Somogyváron alapított Szent Egyed nevére szentelt monostort. Abból a kolostorból hívott francia szerzeteseket, melyet a legenda szerint ott építettek fel, ahol Szent Egyed Wamba király vadászainak nyilától megsebesült. Esztergomban őriztek tőle csontereklyét, s Garamszentbenedek védőszentje is ő lett.

A tizennégy segítő szent egyike, akinek Károly király is közbenjárását kérte megbánt, de megbocsájthatatlannak tartott vétke miatt. Egyed misét mondott a királyért, és az Úr angyala egy cédulát tett az oltárra, melyen a király bűne állt, és hogy az Egyed könyörgéseire megbocsáttatott, és hogy a megbánt bűnt meg kell gyónni, s később is óvakodni tőle. Az ígéret szerint ha valaki bűne miatt kéri Szent Egyed segítségét, Egyed érdemei által bocsánatban részesül, de gyónja meg, és álljon el a bűnétől.

A Szent Egyed Közösség életét az imádságra és a szegények szolgálatára építi.

Források:

http://mek.niif.hu/04600/04626/html/legenda0080.html

http://mek.niif.hu/.../html/unnepikii0044/unnepikii0044.html

A kép forrása: https://www.santegidio.org/.../Saint-Egidio-in-the-art...

Etiópiából származó ikon