Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Palermói Szent Rozália emléknapja - szeptember 4. Szent Mihály hava

„Tövis nélkül nyílt szép Rózsa, Mirigyesek új orvosa”

Szent Rozáliát járványos betegségek, különösen pestisjárvány idején hívták segítségül. Gyakran látjuk pestisoszlopokon Szent Rókus és Szent Sebestyén társaságában. Szicíliában „La Santuzza” (kicsi szent), illetve „Rusulia” beceneveken is említik. Amit őriz róla a legenda: grófi család leánya, a szicíliai udvarban nevelkedett, majd Palermo mellett a Monte Pellegrino egyik barlangjában vonult vissza a világtól remeteként. Testhelyzete alapján imádság közben halt meg 1166 táján: a barlang földjén feküdt, egyik karjával fejét támasztotta, a másikkal a feszületet tartotta. Megtalálásáról így ír Telek József: „Homályban vala elrejtve ezen szent test 1624. esztendőig. (...) mindenfelé harapó mirigyes döghalál uralkoda.” Két pap a litániában isteni sugallatra Szent Rozália nevét énekelte. Szent Rozália azon a napon megjelent egy vadászembernek. Megmutatta először a kősziklák között lévő barlangját, amelyben nevét is a kövekre rajzolta. Azután a Peregrinus hegyén a helyet, „ahol szent tetemei el valának rejtve.”

Tisztelete hazánkban 1666 után terjedt el, amikor Eszterházy Pál Fraknó vára mellett kápolnát építtetett neki. Palermo védőszentje lett 1927-ben, XI. Piusz pápa rendeletére; a város 2020-ban, a Covid-19-járvány idején is kérte közbenjárását.

Rozália szegedi kápolnája eredetileg a régi Dömötör-templom előtt, a mai Dóm téren épült a nagy pestisjárvány után1739-ben. Egy angol utazó, Patterson írja 1866-ban: „Szegednek van egy katolikus kegyhelye, a Szent Rozália kápolna. Minthogy aratás ideje volt, a parasztság nem ért rá arra, hogy a vallási szertartásokon a munkaidő alatt vegyen részt. Ezért éjféli körmenetekben indultak a kápolnához, hogy a közbenjárását kérjék. E körmeneteken óriási sokaság vett részt, kimerülten ugyan a napégette mezőkön végzett fárasztó munka után, de mély vallásos érzülettől ihletve.”

Hogyan került a kápolna a Lechner térre? Megtudhatjuk például innen:

https://miserend.hu/templom/3748

https://www.szegoke.hu/index.php?menupoint=17&umenu=12

Ivancsó István írása Szent Rozáliáról Maria Torrisi könyve alapján még nagyon sok érdekes részlettel:

http://www.c3.hu/~klio/klio003/klio075.html

Tövis nélkül nyilt szép Rósa

Mirigyesek új orvosa,

Herczegeknek Unokája,

Üdvöz légy Szent Rosalia.

Krisztus példáját követted,

Világtól ügyed ki vötted,

(...)

Kö-sziklák közt nagy Havasban,

Ember rettentö Barlangban,

Szolgáltál nagy buzgóságban,

Jegyesednek ez világban.

Forrás:

http://mek.niif.hu/.../html/unnepikii0045/unnepikii0045.html

A kép: Ljubljána, Szent Rozália templom