Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

A kassai vértanúk emléknapja - szeptember 7.

„Halálra adja majd testvér a testvért…”

„Halálra adja majd testvér a testvért, apa a gyermekét, a gyerekek meg szüleikre támadnak, és a vesztüket okozzák. A nevemért mindenki gyűlölni fog benneteket. De aki végig kitart, az üdvözül.” (Márk 13: 12-13.)

A kassai vértanúknak, Pongrácz István és Grodecz Menyhért jezsuita atyáknak és Kőrösi Márk esztergomi kanonoknak, akiket a városba bevonuló Rákóczi György hajdúi 1619 szeptember 7-én gyilkoltak meg katolikus hitük miatt, át kellett élniük ezt. Utolsó sóhajaik Jézus, és Mária voltak. Megkínzatásuk előtt, amikor nemet mondtak arra, hogy többek között az Oltáriszentséghez és a szentek közösségéhez való hűségüket megtagadják, mindhárman térdre borultak, és a Te Deumot énekelték. Végtisztesség megadása nélkül egy szennyvízcsatornába vetették testüket. István atya még élt, 20 óra szenvedés után nyerte el a vértanúk koronáját.

Fél év múlva abban a házban, ahol megkínozták őket, Bethlen Gábor és a királyi Magyarország képviselői béketárgyalásokat folytattak. A tárgyalást követő díszlakomán Bethlen Gábor felkérte táncolni Forgách Zsigmond nádor feleségét, a katolikus Pálffy Katalin grófnőt, aki kétszer is visszautasította. Bethlen harmadjára azt ígérte, ha táncol vele, bármit is kér, teljesíti. A grófnő azt kérte, hogy eltemethesse a három meggyilkolt szerzetest. Hamvaik sokáig a Forgách birtokon fekvő sebesi templomban nyugodtak. Ma az esztergomi bazilikában őrzik a három vértanú ereklyéit. A Szent Kereszt-oltáron állították fel a vértanúk Kiss György szobrász által kifaragott szoborcsoportját is. A krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika magyar kápolnájában is jelen van művészi képmásuk.

Urunk, Istenünk, segíts meg minket Szent Márk, István és Menyhért kassai vértanúk közbenjáró imájára, hogy akiknek győzelmét örvendezve ünnepeljük, azoknak állhatatos hitét is kövessük. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás:

https://regi.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=10

A kép forrása, részletes életrajzokkal:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/szent-mark-istvan-es-menyhert-kassai-vertanuk