Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Claver Szent Péter jezsuita misszionárius emléknapja - szeptember 9.

A rabszolgák rabszolgája

Juan Pedro Claver 1580-ban született paraszti családban. 1602-ben kérte felvételét a Jézus Társaságba. Mallorcában folytatta tanulmányait. Itt ismerte meg Rodriguez Szent Alfonzot a rendház nyolcvanévesen végtelen alázattal a rendház kapusa volt. 1610. április 15-én indult el Amerikába. Az afrikai származású rabszolgák között hirdette az Evangéliumot. Alonso de Sandoval volt az első, aki szóvá tette a feketék rabszolgává tételének igazságtalanságát. Ő kezdett apostolkodni köztük. Sevilla érseke, Don Pedro Castro y Quińones, Claver Szent Péter elöljárója folytatta ezt az utat. Amikor egy hajó megérkezett, hallatszott a jajgatás, a fájdalmas, szomorú hangzavar. Cartagenában. a rabszolgák fogadására szolgáló nagy amerikai kikötőben, a jezsuita kollégium kapuja mellett Péter egy kis cellában segítette az érkezőket. Mielőtt a hajók lehorgonyoztak volna, megtudta, hogy melyik népből valók a foglyok, és tolmácsokat keresett. Szerzett datolyát, cukrot és sok hasznos holmit.

,,Tegnap - írta Péter -, május 30-án, Szentháromság ünnepén kikötött egy nagy hajó... Azonnal odasiettünk, két hátaskosarunkat megtöltve naranccsal, citrommal és dohánnyal... Még mielőtt a hajó kikötött volna, már a betegek mellett voltunk... Cseréptörmeléken és téglákon feküdtek: ezeket használták fekhelyül; teljesen meztelenek voltak, egy szál ruha nélkül...” Claver Szent Péter 30.000-nél több embert megkeresztelt, jegyzékben vezette keresztelési adataikat, és egy-egy éremmel látta el őket, hogy mindenki lássa: ők keresztények. Megfogadta, hogy a rabszolgák örökös rabszolgája lesz: ,,Petrus Claver, Aethiopum semper servus.'' Harmincnégy évet töltött a cartagenai kikötő körzetében. ,,Claver atyának voltaképpen feketének kell lennie, mert egy fehér sohasem szeretett volna minket ennyire''- mondták.

1651-ben betegeskedni kezdett; le kellett mondania apostoli tevékenységéről. Önmagát és szenvedését áldozatul ajánlotta fel fekete testvéreiért. Hatalmas embertömeg gyűlt a halálos ágya köré. 1654. szeptember 8-án halt meg, 1888. január 15-én tanítójával, Alonso Rodriguezzel együtt XIII. Leó pápa szentté avatta, majd a feketék missziójának a védőszentjévé tette.

 

Forrás: https://archiv.katolikus.hu/szentek/0909.html