Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Tolentinói Szent Miklós, Szent Ágoston rendjének szentje - szeptember 10.

„...téged is várlak!”

Szülei sokáig hiába sóvárogtak gyermek után. Bari városába zarándokoltak Szent Miklós sírjához a közbenjárását kérni. Gyermekük született, akit hálából Miklós névre kereszteltettek, és Isten szolgálatára ajánlották. Alig volt hétéves, amikor hallotta a legendából, hogy védőszentje már csecsemő korában nem nyúlt táplálékhoz szerdán és pénteken. Így ezeken a napokon ő is böjtölt. Máskor is csak növényi táplálékot fogyasztott. A legenda szerint egy ízben sült szárnyast szolgáltak fel neki, melyre a kereszt jelét tette, és az életre kelve kirepült az ablakon. Hajósoknak is megjelent, egyik kezében liliomot tartva, másik kezével pedig elfojtva a vihart. Több száz gyermeket feltámasztott, köztük szerencsétlenség áldozatait. „Testben járó angyalnak” ismerték. A hagyomány azt tartja, hogy gyermekkorában egy Úrfölmutatás alkalmával a kisded Jézus alakjában látta az Urat a szentostyában s hallotta szavát: „Az ártatlanok és igazak hozzám ragaszkodnak (24. zsolt. ); téged is várlak”. Ágoston rendi szerzetes lett. Szívén viselte a tisztítóhelyen szenvedő lelkek sorsát.

Jótékonysága névrokonát idézi. Amikor betegen feküdt, Szűz Mária látogatta meg, és azt tanácsolta, hogy egy asszonytól kenyeret kérjen és egyen belőle. Meg is gyógyult. A velencei dózse égő palotáját is szentelt kenyérrel mentette meg. Elfeledett szokás a betegeknek szánt, névünnepén szentelt Szent Miklós kenyere, melytől gyógyulást reméltek. Kenyérrel a kezében, esetleg csillaggal szokták ábrázolni.

„Harmonikus volt élete, szép volt a halála.” 1306 tavaszától féléven át minden éjjel angyali énekszót hallott. Sokszor emlegette akkor az apostollal: „Kívánok föloszlani és Krisztussal lenni” (Tit. 1,23)

 

Lékán (Lockenhaus) Nádasdy Ferenc alapított templomot és kolostort (1655), melynek Myrai Szent Miklóssal együtt ő volt a patrónusa. A XVIII. században Budán Szent Miklós társulat is működött, mely a hajléktalanoknak befogadására, a szegények kenyérrel, táplálékkal, pénzadománnyal való támogatására kötelezte magát Lébény temetőjében mai napig áll egy Miklós tiszteletére 1779-ben felszentelt, kápolna .

 

Forrás:

http://mek.niif.hu/04600/04657/html/unnepikii0047/unnepikii0047.html

Balanyi György - Schütz Antal - Sebes Ferenc - Szamek József - Tomek Vince: Szentek élete az év minden napjára. 1-4. köt. Szerk. Schütz Antal. Budapest, 1932

https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_of_Tolentino