Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Prothus és Szent Jácint vértanúk emléknapja -szeptember 11.

..imádsággal összetörték a bálványszobrot..

Valerianus és Gallus császár idején, az Úr 256. esztendeje táján szenvedtek vértanúhalált.

Prothus és Jácint testvérek voltak, Szent Eugeniának, egy római helytartó leányának egyes források szerint eunuch szolgái és egyben diáktársai. Eugéniát tizenöt éves korában feleségül kérte a consul fia, de ő ezt válaszolta: „Nem származás, hanem erkölcs alapján kell megválasztanunk férjünket is.” Ezután társaival elmenekült otthonról. Egy faluhoz érve, meghallotta a keresztények énekét: „... az Úr teremtette pedig az egeket” (Zsolt 95,5). Ekkor ezt mondta: „...mindazt, amit csak költő dalol, amin szónok és filozófus gondolkozhat, ez egyetlen mondat semmivé teszi. Úrnőtökké a hatalom birtoklása tett engem, nővéretekké pedig a bölcsesség. Legyünk tehát szerzetes testvérek, és kövessük Krisztust!”

Eugénia is férfiruhát öltött, és Prothusszal és Jácinttal együtt megkapta a szerzetesi ruhát, és Eugenius testvérnek szólíttatta magát. „Eugénius” testvért el akarta csábítani egy gazdag nemes asszony, akit olajjal megkenve, Jézus Krisztus nevében váltólázból gyógyított meg, de ő elutasította. Az asszony azzal vádolta, hogy meg akarta őt becsteleníteni. Eugénia leleplezte magát a helytartó előtt, aki a saját apja volt. Az égből tűz csapott le, és a hamisan vádaskodó asszonyt elemésztette. Eugénia háza népe, és még sokan megtértek Krisztushoz. Atyját, akit emiatt a helytartóságtól megfosztottak, püspökké szentelték, s végül a hitetlenek ölték meg.

A császár Eugénia és társai vesztére tört. Prothus és Jácint a pogány templomnál imádsággal összetörte a bálványszobrot, és végül úrnőjükhöz hasonlóan beteljesedett vértanúságuk. 1845-ben Szent Hermes katakombájában megtalálták sírjukat, Protuszé üres volt, Jácinté érintetlen; csontjai égés nyomait viselik. „Így 1600 év után kikél a szent a sírjából és fölmutatja a vértanúságának hiteles aktáját: tűzzel ráírva a csontjaira.”

Forrás:

http://mek.oszk.hu/04600/04626/html/legenda0082.html

https://szent.blog.hu/.../szent_protusz_es_jacint...

Kép forrása:

https://szent.blog.hu/.../szent_protusz_es_jacint...