Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Kornél pápa és Szent Ciprián emléknapja - szeptember 16.

Szent vértanú pápák

A 3. század első felében a keresztények viszonylag nyugodt körülmények között élhettek. Decius császár idején azonban újra elkezdődött a keresztényüldözés. Szent Fábián pápa vértanúhalált halt, Kornél pápa lett az utódja.

Felmerült a kérdés, hogy az üldözésben hittagadóvá lett keresztények visszafogadhatók-e. Kornél Novitianusszal, az ellenpápával szemben az engedékeny álláspontot képviselte és ebben Szent Ciprián is egyetértett vele.

Ciprián 210 év körül született pogány szülőktől Karthágóban, később megkeresztelkedett és Karthágó püspöke lett. Mikor Valériánus császár idejében pestisjárvány (dögvész) tört ki, a keresztényeket okolták. Szent Ciprián ekkor halt vértanúhalált.

Kornél pápát klerikusaival együtt Decius császár küldte száműzetésbe. Ott kapta meg Szent Ciprián vigasztaló levelét. A száműzetésből való hazatérése után ólmos korbáccsal ütlegelték, és Mars templomába vezették, hogy ott vagy áldozik az isteneknek, vagy megölik. Útban a templom felé egy katona megkérte Kornélt, hogy imádkozzék feleségéért, aki öt éve bénán fekszik. Az asszony a pápa imájára meggyógyult. Húsz vitéz ővele és férjével együtt megtért, és meg is keresztelkedett. Valamennyiüket Mars templomába vezették, s miután mind leköpdösték a bálványszobrot, Szent Kornéllal együtt vértanúságot szenvedtek az Úr 253. esztendeje táján. Sírfelirata az első latin nyelvű pápai sírfelirat.

Forrás:

https://jelesnapok.oszk.hu/.../szent_kornel_es_szent_ciprian

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0916.html

Kép:

Probstried, Landkreis Oberallgäu, Bayern

By Mogadir - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25162686

By Mogadir - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25162709