Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Bingeni Szent Hildegárd (Hildegard von Bingen) emléknapja- szeptember 17.

„Tollpihe Isten leheletén”

Német misztikus, költő, természettudós, apátnő, zeneszerző, egyházdoktor. 1098–1179.között élt. Látnoki adottságai miatt "Germánia prófétanőjének" és "Rajnai Szibillának" is hívták. A nyelvészek védőszentje, aki isteni sugallatra tanult meg latinul, és kifejlesztett egy saját nyelvet (Lingua Ignota, az "ismeretlen nyelv") is.

Költeményein kívül természettudományos és gyógyászati témájú munkákat is írt, levelezés útján is megosztotta tudását. Magát: "nyomorult nőszemély"-nek vagy "törékeny ember”-nek nevezte, „akiben semmi állandóság nincs, hamu a hamuból, por a porból, aki csak azt mondja és azt írja, amit valaki más oltott belé". Szép példázata:

„Hallgassatok ide: volt egyszer egy király, aki a trónján ült. Körülötte nagyszerű és varázslatosan szép oszlopok álltak elefántcsonttal díszítve, a király zászlaját viselve dicsőségesen. Egyszer csak a király a saját kedvére felemelt egy tollpihét a földről, majd a tenyerébe fújt, és a tollpihe elrepült. Ám nem magától repült, hanem a levegőtől, ami repítette. Ez vagyok én, egy tollpihe Isten leheletén.”

III. Eugén pápa és Clarivaux-i Szent Bernát bátorítására Hildegárd lediktálta és művészi formában ábrázolta látomásait, és megalkotta a később Liber Scivias (Tudd az utat, azaz a fény útjait) néven ismertté vált művét. Az „Ordo virtutum”(Az erények körtánca) című daljátéka, - melynek témája az erények és a sátán harca egy lélekért - az első fennmaradt oratóriumnak is tekinthető. Ez az egyetlen középkori dráma, mely szövegével és zenéjével együtt fennmaradt

„Istenünk, te Bingeni Szent Hildegárdnak erőt adtál, hogy mindhalálig kövesse a szerény és alázatos Krisztust. Közbenjárására segíts, hogy hivatásunkban hűségesen kitartsunk, és eljussunk a tökéletességre, amelyet megmutattál nekünk szent Fiadban, Jézus Krisztusban. Aki veled él és uralkodik, a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.”

https://www.youtube.com/watch?v=WDeR9MeGNPg

https://www.youtube.com/watch?v=UflHEjPmhNQ

Forrás:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/0917-424.html

Kép:

Hildegard von Bingen látomása, Isteni művek könyve (Liber Divinorum Operum) Az isteni művek könyve misztikus kozmológia. Hildegárd a Világmindenség középpontjába helyezi az embert, a mikrokozmoszt, aki a jó és a rossz tudójaként felelősséggel tartozik mindenért. Jó döntései megőrzik a makrokozmosz rendjét, rossz döntései a káoszt idézik elő

https://hu.wikipedia.org/.../Bingeni_Szent_Hildeg%C3%A1rd...