Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Kim Taegon Szent András és Csong Haszang Szent Pál és 103 vértanú társuk emléknapja

„..mindaz, akit a kegyelem megérlelt, a mennyországnak fog örvendezni, mint Isten fogadott fia.”

Csong Haszang Szent Pál a 18. század végén született, és az 1839-es üldözés idején szenvedett vértanúságot. Édesapja, Csong Jakdzsong Ágoston, unokaöccse, a neves bölcsész, diplomáciai tolmács Csong Jakdzsong János is mártír volt.

Kim Taegon András 1826-ban született Koreában. Tizenöt évesen keresztelkedett meg. Sanghajban szentelték pappá 1844-ben. Szentelését követően visszatért hazájába. Ő volt az első koreai katolikus pap. 1846-ban halt mártírhalált.

Az üldözések több hullámban, 1839-ben, 1846-ban és 1866-ban sújtották a koreai keresztény közösségeket. Szeptember 20-án Csong Haszang Szent Pál és Kim Taegon Szent András vértanúk mellett 103 vértanút ünnepel az Egyház. Legtöbben világi hívők voltak, férfiak és nők, házasok és fiatalok, idősek és gyermekek is.

András vértanúsága előtt ezt írta: „Az Úr szántóföldjévé teszi a világot. Mi, emberek vagyunk a rizsföld, amelyet kegyelemmel trágyáz, megtestesülése és megváltása által vérével öntöz, hogy növekedjünk és érlelődjünk. Amikor majd az ítélet napján elérkezik a begyűjtés ideje, mindaz, akit a kegyelem megérlelt, a mennyországnak fog örvendezni, mint Isten fogadott fia.”

„Istenünk, minden nemzet teremtője és üdvössége! Te csodálatos módon gyermekeid sorába fogadtál egy népet Korea földjén, meghívtad a katolikus hitre, és vértanúid: Kim Taegon Szent András áldozópap, Csong Haszang Szent Pál és társaik dicsőséges tanúságtétele által gyarapítottad. Az ő példájukra és közbenjárásukra tégy minket is mindhalálig állhatatossá parancsaid teljesítésében. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen”

Források:

https://kattima.hu/hu/app/pray/napi-szent-kim-taegon-szent-andras-es-tarsai-koreai-vertanuk-41382

https://kattima.hu/hu/app/pray/a-nap-szentje-kim-taegon-szent-andras-aldozopap-csong-haszang-szent-pal-es-tarsaik-koreai-vertanuk-39974

 

Kép:

By Vatican - http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_19840506_103_martiri_coreani_photo.html, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5192176