Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Euszták emléknapja - szeptember 20

Egy másik csodaszarvas

Szent Euszták a Tizennégy Segítőszent egyike. Előző nevén, Placuidusként pogány katona volt. Szent Hubertushoz hasonlóan vadászni indult, és rátalált egy sereg szarvasra. A legnagyobb, legtekintélyesebb szarvas különvált a többitől. Placidus egyedül vette űzőbe. A szarvas megállt egy kőszikla tetején, az agancsai között napnál is fényesebb kereszt látszott, azon pedig Krisztus képe.A szarvas (mások szerint a kép az agancsok közül )így szólt:

"Miért üldözöl engem? A te kedvedért jöttem. Én vagyok az, akit te tudatlanul is tisztelsz. A te imádságaidat és alamizsnáidat elfogadtam, és azt akarom, hogy ezáltal a szarvas által, akit vadászként űzöl, vadászként én is megfogjalak téged."

Placidus ijedtében a földre esett, egy óra múltán tért csak magához:

„Jelentsd ki magadat, ki vagy, hogy higgyek!” „ Én vagyok – szólt a szózat – a Krisztus, ki a földet és az eget teremtettem…” Placidus hitt, és Krisztus tanácsára meg is keresztelkedett teljes házanépével, mivel felesége ugyanúgy szózatot hallott: "Te és a te férjed és a fiaid holnap hozzám jöttök." Plácidust Eustákiusnak, a feleségét Theopistának, egyik fiát Theopistusnak, a másikat Agapistusnak keresztelték.

Euszták másnap felkereste a helyet, ahol a látomást látta. Krisztus újra megjelenve figyelmeztette: „az ördög ellened fog harcolni, mivel búcsút vöttél tőle. Ennek a világnak magos polcáról leesel, mert lelki gazdagságokkal úgy bővölködhetel. A szenvedésben második Jóbnak kell lenned.” Legendája szerint családjával együtt igen küzdelmes úton kellett kitartania a vértanúságig: vagyonát ellopták, a szolgái meghaltak pestisben, egy hajó kapitánya elrabolta feleségét, két fiát elvitte egy farkas és egy oroszlán. Panaszkodott ugyan, de hitét nem vesztette: családját is újra megtalálta. Amikor viszont megtagadta, hogy pogány áldozatot mutasson be, Hadrianus császár halálra ítélte őt. Róla szól a Rusztán császár históriája című verses földolgozás is.

Magyarországon a csúti premontrei monostort IV. Béla alapította, és fia, V. István erősítette meg, a régi Szent Euszták oltalmába ajánlott nagyszigeti főesperesség helyén. Ezt Szent István családjának eredetmondájára, a csodaszarvas történetére gondolva alapíthatta, mely hasonlít a legendára.

A szent neve az orvosi anatómiában is szerepel: a középfül szellőzését és a nyomáskiegyenlítést szolgáló, a középfülből az orrjáratba torkolló fülkürt másik neve Eustach-kürt. Ha gyulladás vagy allergia kapcsán elzáródik, az tompa hallást, szédülést eredményez...

Forrás:

http://mek.niif.hu/.../html/unnepikii0053/unnepikii0053.html

http://lexikon.katolikus.hu/E/Euszt%C3%A1k.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Eustachius

A kép: Vittore Pisanello, Szent Euszták látomása