Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Vencel emléknapja - szeptember 28.

A király aki

A csehek Szent Vencel családjának tekintik magukat, nemzeti patrónusuk. Koronája a nemzet szimbóluma, emléknapja a cseh államalapítás ünnepe. Szent Vencel a Premysl uralkodóházban született 903- ban vagy 905-ben. Nagyapját, Borivojt Cirill és Metód keresztelte meg. Atyja, Vratiszláv herceg a csehek második keresztény uralkodója volt. Vratiszláv édesanyját, Ludmillát, szentként tiszteli az Egyház. Szent Vencelhez hasonlóan őt is a hatalomvágy és a pogány hagyományok követése miatt rokoni kezek gyilkoltatták meg: saját menye, Szent Vencel édesanyja tört életére.

Szent Vencel tizenhét vagy legfeljebb tizenkilenc éves volt, amikor édesanyja erőszakos uralkodói attitűdje miatt zavargás támadt, és I. Henrik német király nyomására királlyá koronázták. Hét évig uralkodott, ezalatt nyugatról hívott papokkal és szerzetesekkel népesítette be udvarát. Egyházalapításai a a műveltség terjedését is elősegítették. A clunyi reform mellé állt, s szerette volna elérni, hogy a még meglevő pogányság végleg eltűnjön. Személyesen is gondozta a betegeket, éjszakánként mezítláb virrasztott és zsoltározott a templomban. Az Oltáriszentség iránti tiszteletének jeléül, a legenda szerint apródaival maga aratta, csépelte és őrölte a búzát, amiből ostyát sütöttek, és szüretelte, préselte a bort, ami az oltárokra került. Az általa alapított templomok szentelési évfordulóját rendszerint a helyszínen ünnepelte.

Halála előtt öccse, Boleszláv meghívására Altbunzlauban ünnepelte az általa építtetetett Szent Kozma és Damján-templom ünnepét. Öccse este nagy vacsorát adott a tiszteletére. A vacsora végén Vencel áldást mondott. Másnap reggel szentmisére menet a templom kapuja előtt várta Boleszláv és néhány embere. Boleszláv nyájasan üdvözölte, majd hirtelen kardot rántott. Vencel kivédte a csapást kivédte, és öccsét a földre taszította mondta: ,,Bocsássa meg neked az Úr, öcsém!'' A Boleszláv kíséretében lévő urak rárontottak és megölték.

Forrás:
https://archiv.katolikus.hu/szentek/0928.html