Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Boldog Chiara Luce Badano emléknapja - október 29.

„ Mindig egy kis darabka időt kell megélned, mindig egy-egy pillanatot. Élj minden percet Jézussal közösségben. Aztán Isten kegyelme a segítségedre siet.”

Chiara Badano édesapja 11 évnyi állhatatos imája után született 1971. október 29-én, Sassellóban. Barátságos fiatal lány volt, a társasági élet középpontja. Szülei tagjai voltak a Fokoláre mozgalomnak, velük együtt vett részt 1981-ben Rómában a Familyfest nevű rendezvényen. „Gen 3” lett, vagyis csatlakozott a „harmadik generáció”, a gyermekek csoportjához. Levelezett a Fokoláre alapítójával, Chiara Lubich-kal, aki később a „Chiara Luce” ('luce'=fény) nevet adta neki. 12 évesen írta levelében: „Felfedeztem, hogy az elhagyott Jézus az Istennel való egység kulcsa, és azt szeretném, hogy Ő legyen az első jegyesem az életben, szeretnék felkészülni arra, amikor eljön. Őt választom mindenekelőtt!”.

1985-ben kezdte el gimnáziumi tanulmányait Savonában. Három évvel később teniszezés közben erős fájdalmat érzett a vállában. Nem gondolt semmi rosszra, de a fájdalom erősödött. Áttétes csontrákot állapítottak meg. Betegsége ellenére követte a Fokoláre tagjainak tevékenységét: betegágyán apróságokat készített a jótékonysági vásárra, egy barátja benini misszióját megtakarított pénzével támogatta. Magánúton tanulmányait is folytatta. Csak az első műtét után kiáltott fel: »Jézusom, miért?« Majd magától válaszolt: »Ha ezt akarod, Jézus, akkor én is ezt akarom«.” Az utolsó heteiben elutasította a fájdalomcsillapító morfiumot, meg akarta őrizni elméje tisztaságát. Ezt mondta: „Nekem már csak ez a fájdalom maradt, amit fel tudok ajánlani, és a szívem, amivel még mindig tudok szeretni”. Úgy készült a Jézussal való találkozásra, ahogy a menyasszony készül az esküvőjére. Kiválasztotta a gyászmise olvasmányait, énekeit, és egy szép, egyszerű, hosszú, fehér ruhát, rózsaszínű övvel, amibe majd felöltöztetik. „Mosolyával és nagy, fénylő szemeivel azt bizonyította, hogy a halál nem létezik. Csak az élet létezik.”

Ezt írta egy fogalmazásban: „Valójában… az egyetlen idő, amelynek az ember birtokában van, az a jelen pillanat, amelyet belsőleg kell megélni, teljesen kihasználva. Ha így él, az ember természetesen szabadnak érzi magát, hisz nem nyomja össze a múlt bánata és a jövő miatti aggodalom. Természetesen nem könnyű elérni ezt a célt, mely állandó erőfeszítést kíván… értelmet adni minden kisebb vagy nagyobb cselekedetünknek… a többiek javára.” Édesapjának így magyarázta ezt: „ Mindig egy kis darabka időt kell megélned, mindig egy-egy pillanatot. Élj minden percet Jézussal közösségben. Aztán Isten kegyelme a segítségedre siet.”

 

Tavaly jelent meg Florence Gillet 15 nap imádság Chiara Luce Badano gondolataival című kötete, melyet Paksy Eszter fordított magyar nyelvre. Élet, szeretet, fény címmel musicalt írtak emlékére. Holnap, október 30-án 12 órakor Chiara Luce sírja mellől közvetítenek imádságot: ebben egy perc csendben a világ békéjéért könyörögnek. Az imádságot és a 29-30-i megemlékezéseket a http://www.chiarabadano.org/ oldalon lehet követni. Budapesten, a Rózsafüzér Királynéja-templomban van emlékhelye Chiara Luce Badanónak. 2010-ben avatták boldoggá, több fiatal beteg gyógyult meg közbenjárására.

Forrás:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/mellette-orom-volt-minden-pillanat-otven-eve-szuletett-rakban-elhunyt-boldog-chiara-luce-badano?fbclid=IwAR3z_pJ7JyPSSrmQDqksGBSfD012LSrmkSF_QKzNOPRtPkXsjOFtyO8lXdw

https://hu.wikipedia.org/wiki/Chiara_Badano