Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Kálmán emléknapja - október 13.

A titokzatos idegen

„A harmadik virág, aki a skót királyi családból (Margit és Dávid után) a magyar szentek kertjét ékesíti, Kálmán.” Eredeti neve Edeltredus volt, és valószínűleg csak a legenda szerint Szent Dávid testvére, a magyar származású Margit skót királynő fia , akinek atyja, Malcolm halála után bujdosnia kellett. Merseburgi Thietmar krónikája szerint zarándok volt, aki Jeruzsálembe ment, hogy a szenvedő Krisztus misztériumaival találkozhasson. „A Szentföldön a lelke igen nagy vigasztalást talált.” Hazatérőben, Felső-Pannónia területén, Stokkerauban kémnek gondolták, mivel nem ismerték a nyelvét,és öltözete is furcsa volt. Megkínozták, és fölakasztották. A legenda szerint teste már hat napja függött a fán romlatlanul, és ha megsebezték, friss vér folyt belőle. A fa pedig, „melyen a drága teher függött, új lombot hajtott”. Mindezek hallatára Henrik, Ausztria grófja levétette testét a fáról, és eltemettette. A melki bencés kolostorban nyilvános tiszteletre helyezték el a továbbra is romlatlan testet. Amikor Magyarországon Péter király uralkodott, Magyarországra vitték, és ott őrizték, míg a szerzetesek kérésére vissza nem került a melki kolostorba. Magyarországi tiszteletének egyik bizonyítéka Könyves Kálmán névadása is.

A kreuzensteini kastélyban Bécs mellett ma is őrzik a fát, melyre a hagyomány szerint fölakasztották. Ezt a fát különösen tisztelte VI. Károly és leánya, Mária Terézia.

Október 13-án szokás volt, hogy az állatokat Kálmán temploma közelébe hajtották, hogy részesedjenek áldásában. 1713-ban, mikor járvány pusztított Ausztriában, Melk városa Szent Kálmán segítségül hívása után érintetlen maradt. Különleges 12. századi hermáját a melki apátságban őrzik.

Forrás:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/szent200.html

https://hu.wikipedia.org/.../Szent_K%C3%A1lm%C3%A1n_herm...

Hevenesi Gábor nyomán

A kép:

http://mek.oszk.hu/01900/01992/html/index1107.html