Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

A Gyermek Jézusról nevezett Lisieux-i Kis Szent Teréz, az egyház legfiatalabb doktora - október 1.

,,Nekem az a mennyország, hogy jót tehetek a földön!''

1873-ban született Franciaországban. Az ő szülei az első házaspár, akiket egyszerre avattak szentté. Martin Lajos és Zélia Guerin házasságuk előtt mindketten szerzetesek szerettek volna lenni, de Isten akarata más volt: kilenc gyermekük közül négy egészen kis korában ment a mennybe , öten pedig kolostorba vonultak – a tizenöt éves Teréz a Lisieux-i Kármelbe lépett be. Kétéves korától szeretett volna szerzetes lenni, tizennégy évesen megtér imájára válaszul egy halálraítélt, huszonöt évesen, tüdőbetegen az utolsó szavai: „Istenem, szeretlek.”

Lisieux-i Terézt a Nagynak nevezett Avilai Teréztől való megkülönböztetés végett nálunk mindenki Kis Teréznek hívja. De erről a kicsiségről mondta az Úr Jézus, hogy a mennyek országában a nagyság mércéje.”

Szentnek készült, de úgy tudta, hogy ő nagyon kicsi a szentek mellett.

A tökéletesség útján akart járni, és ezt ő maga „kis út”-nak nevezte: akik szeretni akarják Istenüket „szórják az apró áldozatok virágait Jézus felé”. Lelki önéletrajzában így ír erről:

„ (...)Jézus kegyes volt, és felfedte előttem ezt a titkot. A természet könyvét nyitotta fel szemem előtt s én megértettem, hogy-minden virág szép, amelyet Ő teremtett, hogy a rózsa ragyogása és a liliom fehérsége nem nyomja el a pici ibolya illatát vagy a százszorszép elragadó egyszerűségét ... Megértettem, hogy ha minden kis virág rózsa szeretne lenni, a természet elveszítené tavaszi díszeit, a mezőket nem tarkítanák többé apró virágok...Így van ez a lelkek világában is, amely Jézus kertje. Ő akart olyan nagy szenteket teremteni, akiket Liliomokhoz és rózsákhoz lehet hasonlítani, de teremtett kisebbeket is s ezeknek be kell érniök azzal, hogy százszorszépek vagy ibolyák, melyeknek az a rendeltetése, hogy olyankor derítsék fel a jó Isten pillantását, mikor alacsonyra tekint. A tökéletesség abban áll, hogy az ő akaratát tegyük, hogy azzá legyünk, aminek ő akar látni bennünket (…)”

„Ez az út a kicsi gyermek ráhagyatkozása, aki félelem nélkül alszik el Atyjának karjaiban.”

Lelki életrajzát halála után Egy lélek története címmel könyv formában is megjelentették.

Templomunkban a bal oldali bejáratnál látható Kis Szent Teréz szobra.

https://www.youtube.com/watch?v=E5_Kjkdiguk&t=23s

 

Források, részletesebb életrajzok:

Lisieux-i Szent Teréz önéletrajza

https://archiv.katolikus.hu/szentek2/SZENTEK/00000275.HTM

https://www.magyarkurir.hu/hirek/lisieux-i-kis-szent-terez-gyermek-jezusrol-nevezett-szent-terez-szuz-es-egyhaztanito

https://archiv.katolikus.hu/szentek/szent155.html

A kép forrása:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/lisieux-i-kis-szent-terez-gyermek-jezusrol-nevezett-szent-terez-szuz-es-egyhaztanito