Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Missziók vasárnapja

„Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket!”

Október harmadik vasárnapján a hitterjesztésért, missziókért imádkozunk. Jézus ezt a küldetést adja tanítványainak: „Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket!” (Máté 28: 19).

Sokan engedelmeskedtek ennek a küldetésnek, egészen a vértanúságig. Közéjük tartozik egyházmegyénk védőszentje, Szent Gellért püspök, aki Itáliából érkezett hazánkba.

A Békés megyei Almáskamarás szülötte volt Károlyi Bernát, ferences szerzetes, aki az 1930-as években Kínában teljesített szolgálatot, és magyar–kínai szótárt is készített. Magyarországon, az egyházellenes rendszer bántalmazásainak következtében halt meg. Később a magyarországi rabbi kar fát ültetett az emlékére Kecskeméten.

A 80-as években Békéscsabán tevékenykedett az eredetileg is békéscsabai Kárpáti Laci atya, aki kezdetben az Isteni Ige Társaságának (verbita missziósok) tagjaként Brazíliában segítette az utcán élő gyerekeket, jelenleg pedig a Dél-afrikai Köztársaságban egyházmegyés missziós papként teljesít szolgálatot.

A keresztény hagyományú Európa napjainkban egyre inkább kezd missziós területté válni. Most hozzánk érkeznek távoli tájakról Isten küldöttei, hogy az Evangéliumot hirdessék és szentmiséket mutassanak be. A Békéscsabán lelkipásztorként szolgáló Benji atya az afrikai Nigériából való.

Ami az ember számára igazán fontos és örömteli, és az eleven életet jelenti, azt meg akarjuk osztani másokkal. Mindannyiunk feladata, hogy szavainkkal és életünkkel tanúságot tegyünk Krisztusról, és az Ő örömhíréről.

Illusztráció: Giotto di Bondone: Krisztus mennybemenetele