Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Borromei Szent Károly/ Szent Carlo Borromeo emléknapja (1538-1584)

November 4. Szent András hava

 

Édesanyja Medici Margit, IV. Pius pápa nővére volt. Amikor nagybátyját pápává választották, bátyja lett a pápai hadsereg főkapitánya, őt pedig Milánó érsekévé nevezték ki. Még nem volt felszentelt pap, sőt teológiát sem végzett: a pápa mégis a „jobb szemének” nevezte. Hűség és elhivatott munkaszeretet jellemezte. Rómában maradt, művészeti akadémiát alapított és Néri Szent Fülöppel együtt megalapozta a keresztény régészetet. Vagyona kísértéssel járt: bár segítette a szegényeket, de emellett 150 fős személyzete volt, műkincseket gyűjtött, vadászott, hangversenyeket szervezett, ő maga csellón játszott.

Fivére halála után tért meg: fölszámolta udvartartását, engesztelésbe kezdett, teológiát tanult, pappá szentelték, és a trienti egyházi reformok megvalósításának élt. Egy korabeli protestáns egyházi elöljáró szerint: „Ha minden püspök és pap olyan lett volna, mint ő, nem került volna sor a hitszakadásra.''

Milánóba ment, őseinek képei és címerei helyett Szent Ambrus és más püspökök képét kérte föltenni. Egyházi körzeteket hozott létre, fegyelmet kívánt meg az anyakönyvezésben, papnevelő intézetet alapított, és megreformálta a kolostorokat. Mivel korábban nagy szabadosság volt, sokan ellenálltak : egy merénylő imádkozás közben rá is lőtt. Karingén egy fekete, a hátán pedig egy piros folt maradt, de a golyó a lábánál hevert, és ő folytatta az imádságot. Sikerét nem kapcsolatainak, inkább életszentsége hírének köszönhette. A legenda szerint erős fagyban is csak egy használt köntöst viselt: „Ez a köntös a személyes tulajdonom, a többi csak szolgálat közben viselhető.”

Enyhíteni próbálta a nyomort: árvaházakat, menhelyeket, kórházakat, népkonyhákat hozott létre.

1576-77-ben ’Szent Károly pestisének’ idején Milánó vezetői elmenekültek a városból. Károly érsek mezítláb, egy nehéz kereszttel a vállán engesztelő körmenetet vezetett. Járta a kórházakat, vigasztalta, ápolta a betegeket. Vagyonát a járvány leküzdésére fordította. Zárlatot rendelt el, ambuláns szolgálatot szervezett az otthonukban rekedt betegek és haldoklók számára. A templomokat a fertőzés veszélye miatt bezárták, az utcasarkokon és útkereszteződésekben állítottak föl oltárokat, és a papok ott miséztek. Egy év múlva a járvány megszűnt. Nevéhez fűződik Jézus halotti leplének Torinóba szállítása.

Negyvenhat évesen halt meg: fáradhatatlan munkája és vezeklései felemésztették. V. Pál pápa avatta szentté 1610-ben. Holtteste a milánói dómban, szíve a római Szent Ambrus és Úti Szent Károly bazilikájában nyugszik.

 

Források:

https://archiv.katolikus.hu/szentek/szent175.html

http://www.ktp.hu/kalendar/borromeo-szent-karoly-november-4

https://kattima.hu/hu/app/pray/a-nap-szentje-borromei-szent-karoly-14921

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/borromei_szent_karoly