Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Szent Imre herceg emléknapja, november 5. Szent András hava

Egy magyar szent és Amerika

 Szent István király és Gizella királyné egyetlen fia, aki megélte a felnőttkort. Nevelését Szent Gellértre bízták. A legenda szerint Imrének szólt István király erkölcstanító könyvecskéje, az Intelmek. A Hildesheimi évkönyv Heinricus-nak nevezi őt, és „dux Ruizorum” –ként említi, mely egy értelmezés szerint azt jelenti: ruszok vezére. Tehát egy rusz harcosokból álló egység vezetője lehetett Imre herceg. A Hildesheimi évkönyv szerint 1031-ben vadkan ölte meg a herceget vadászat során. A 12. század elején készült legendája szerint szüzességet fogadott, és feleségével szűz házasságban élt.

Itáliában (Firenze, San Martino a Mensola) a 14. század végén oltárképen ábrázolták a magyarországi Szent Imrét (SCO Amerigo D’Ungeria). Uberto di Amerigo Zatti készítette a képet. Amerigo az Imre (Emericus) név olaszos változata. Az Amerigo név ismert viselője Amerigo Vespucci, aki Firenzében született 1454-ben. Róla kapta nevét az Újvilág. Védőszentje minden bizonnyal a magyar Szent Imre volt. Így nem túlzunk sokat, ha azt mondjuk, hogy Szent Imre Amerika védőszentje is.

Lásd Prokopp Mária: Szent Imre Itália művészetében. Szent Imre 1000 éve. Székesfehérvár 1007–2007. Szerk. Kerny Terézia. Székesfehérvár 2007.83–87.

Képillusztráció:

Szent Imre üvegképe a Páduai Szent Antal templomban, Mohay Attila alkotása.