Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

A lateráni bazilika felszentelésének ünnepe

2020.11.09. Szent András hava

A lateráni bazilika Róma püspökének címtemploma. Homlokzatán a felirat: Ez a templom „a Város és a földkerekség minden templomának anyja és feje”. Ünnepe a Péter apostol széke iránti szeretet hordozója, az egység kifejezője. A 14. században V. Orbán pápa a főoltár fölötti mennyezetben helyezte el Szent Péter és Pál apostol koponyáját. A templom főoltárába befoglalt faoltár az „apostololtár” maradványa.

A pápák legősibb palotája kezdetben az ókori római Lateranus család tulajdona, majd császári birtok. Konstantin császár megtérése után Miltiadész pápának adományozta. Az ókeresztény bazilikának jóformán csak az alaprajza maradt meg. Középkori mozaikképei szerencsére túlélték a sok tűzvészt és az átépítéseket.

A templom hajójában dombormű őrzi emlékét annak a történelmi eseménynek, amikor II. Szilveszter pápa átadta a magyar küldöttségnek az államalapító királyunknak küldött koronát.

Az Egyház iránti szeretet és a Péter egyházához való hűség jeleként ezt a napot az egész Egyház ünnepli. Aki ezen a napon meglátogatja egyházmegyéje székesegyházát, és ott elmondja a Miatyánkot és a Hiszekegyet, teljes búcsúban részesül.

Források:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-laterani-bazilika-felszentelesenek-unnepe

https://hu.wikipedia.org/wiki/Later%C3%A1ni_bazilika

 

A kép forrása:

http://vandoruton.network.hu/blog/zarandoklat-vandoruton-blogja/a-laterani-bazilika-felszentelesenek-unnepe-1