Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Krisztus király vasárnapja- november 22. Szent András hava

Viva El Cristo Rey – Éljen Krisztus király!

Pilátus Jézus kihallgatása során megkérdezte a Mestert: „Te vagy a zsidók királya?” Jézus a beszélgetés során kijelentette: „Az én országom nem ebből a világból való.” (János, 18:33-38.)

XI. Pius pápa 1925-ben vezette be Krisztus király ünnepét. Akkor még október utolsó vasárnapja volt az ünnep napja, 1969-ben helyezték Advent első vasárnapja előtti vasárnapra.

Mexikóban, az 1920-as években a politikai vezetés szembehelyezkedett az Egyházzal, és üldözte a katolikusokat. Vértanúk haltak meg ezzel a kiáltással: Éljen Krisztus király!

Graham Green, Hatalom és dicsőség című regénye (Szent István Társulat, az Apostoli Szentszék Könyvkiadója, Budapest 1984) a mexikói katolikusüldözés korába viszi az olvasót. A krimiszerűen izgalmas regény főhőse nemegy tekintetben rossz pap. Ennek ellenére ő az, aki ellátja a szolgálatot, míg más elmenekült, vértanúhalált halt, vagy éppen hitehagyóvá vált. A regényt olvasva végigkísérhetjük a főhős menekülését, bujkálását egészen a vértanúságig. Az író hatásosan formálja meg a gyenge rendőrfőnök alakját, aki „csak” parancsra üldözi a papot, és a fanatikus, fiatal hadnagyét, aki amúgy jóravaló ember, de meggyőződésből egyházellenes. Megelevenednek előttünk azok, akik a lelkipásztort segítik az üldözések, kivégzések ellenére is, és hangsúlyos szerepet kap az a személy, aki elárulja. A fordulatos regény végére mégsem győznek azok, akik az atyát megölték: új pap érkezik a kivégzett helyébe, és az Egyház története folytatódik....

Kép: Hagia Sophia templom Krisztust ábrázoló mozaikképe