Szeretettel köszöntjük a

Békéscsabai Páduai Szent Antal Plébánia

h o n l a p j á n !

Boldog IV. Károly emléknapja - október 21.

Az utolsó magyar király

1887. augusztus 17-én született Persenbeugban. Édesapja Ottó főherceg és Mária Jozefa szász királyi hercegnő fia, I. Ferenc császár unokaöccse volt. Édesanyja vallásos szellemben neveltette, ő maga is mélyen vallásos volt. Károly lelkesedett a magyar tantárgyak iránt, anyanyelvi szinten beszélt magyarul. Középiskoláit a bécsi bencés gimnáziumban, végezte.

1911. október 21-én kötött szentségi és szerelmi házasságot Isten Szolgálója Bourbon-Pármai Zita hercegnővel, házasságukból nyolc gyermek született. Példás családi életet éltek. Helytelenítette a háborút, ennek ellenére keresztény módon igyekezett teljesíteni katonai szolgálatát, mely során a 39. debreceni ezred parancsnokaként tapasztalta a magyar katonák bajtársiasságát.

Boldog Károlyt 1916. december 30-án a budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplomban koronázták magyar királlyá. Komolyan vette a királykoronázás latin imádságait: „Kösd fel oldaladra kardodat, leghatalmasabb, de ne feledd, hogy a szentek nem a kard erejével, hanem hitükkel győzedelmeskedtek királyságok felett!” „Fogadd a királyok koronáját, az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében! Ne feledd, hogy a korona a szentség dicsőségét, gazdagságát és hatalmát jelképezi, amelyek által a király a főpapokhoz válik hasonlóvá, mert Isten szolgái a lelkeket kormányozzák, a király pedig a veszedelmektől oltalmazza Isten egyházát. Légy ezért jó király, az erények drágagyöngyeivel ékes, hogy majdan az örök boldogság diadémjával koronáztassál meg a mennyben. Ámen.”

Négyen előzték meg őt a trónöröklés rendjében, gondviselésszerű, hogy ő lett felkent királyunk. Öröksége: egy kilátástalan háború, elavult államberendezkedés, súlyos belső és külső problémák. Erényes élete mellett gazdag személyiség és fiatalos lendület jellemezte. XV. Benedek pápa béketörekvéseit támogatta, minden erejét a háború befejezésére fordította. Törekvéseit végzetszerű félreértések kísérték.

1918. novemberében mind az osztrák, mind a magyar államügyek vitelétől visszavonulni kényszerült. Mivel uralkodói hivatását Istentől ráruházott felelősségnek tudta, a lemondást képtelenségnek tartotta. 1921-ben sikertelen hazatérési kísérleteivel kapcsolatban írta XV. Benedek pápának: „nem ambícióból, hanem a rám, mint koronás királyra háruló kötelességek által vezérelve, melyek jogaimnál is szentebbek számomra, eldöntöttem, hogy Magyarországra megyek és jelenlétemmel véget vetek a belviszályoknak”.

Ellenfelei előbb Svájcba, majd Madeirai szigetére száműzték. A száműzetés nehéz keresztjét, szenvedéseit népeiért ajánlotta fel. 1922. április 1-jén spanyolnáthában hunyt el. IV. (Boldog) Károly a halálos ágyán buzgón imádkozott, utolsó sóhaja „Jézus, Mária, József” volt.

Madeirai sírja zarándokhellyé vált, életszentségének hírét és tiszteletét a világon elterjedt Károly Király Imaliga ápolja. Boldog IV. Károllyal teljessé lett a Szent István által megkezdett hitvalló magyar uralkodók sora. Méltán lehetnek ők hathatós közbenjáróink a Mennyben.

IV. Károlyt 2004-ben avatták boldoggá. Az egyház október 21-én, Zita hercegnővel kötött házasságának évfordulóján ünnepli emlékét.

A kép forrása:

https://m.mult-kor.hu/akik-egymast-segitettek-az-egbe-iv-karoly-es-zita-holtig-tarto-szerelme-20200606?pIdx=3

Rövid filmrészlet a koronázásról:

https://www.youtube.com/watch?v=9AAtUZXONpc

„A koronázás 100. évfordulójára, 2016-ban a Magyar Nemzeti Múzeum és a Filmarchívum együttműködésében elkészült a „Koronázási film” kritikai változata. A Magyar Nemzeti Múzeum kutatója, Tomsics Emőke a Történeti Fényképtár portréfotóinak segítségével beazonosította a szereplőket, rekonstruálta az események pontos sorrendjét, ezután magyarázó feliratokkal, lassításokkal és kimerevítésekkel látták el a képsorokat. Aki végignézi az félórásról csaknem 70 percesre bővült (!) kritikai változatot, szinte úgy érezheti magát, mintha jelen lenne a száz év előtti eseményen.”

Itt megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=MRsB7QKlmVg

Források:

https://www.mindszentyalapitvany.hu/szentte-avatas/magyar-boldogok/boldog-iv-karoly-kiraly

https://kattima.hu/hu/app/pray/boldog-iv.-karoly-kiraly-szent-sziv-es-a-tarsadalmi-igazsagossag-uralkodoja-csaszar-peldamutato-ferj-es-apa-1887-1922-51620